Razziáznak a mohi atomerőműnél!

Pánikra nincs ok, a rajtaütés az atomerőmű építésében részt vevő cégeket érinti.

Razziáznak a mohi atomerőműnél!
Fotó: TASR

Szerdán reggel rendőrségi razzia kezdődött a mohi atomerőműben - tudta meg az Aktuality.sk. A razzia a portál információi szerint az erőmű építésében részt vevő cégeket érinti, és nem közvetlenül a Szlovák Villamosműveket.

"Az akció a könyvelési dokumentumok ellenőrzését célozza. Ellenőrizzük az erőmű építésének befejezését végző beszállítóival kapcsolatos szerződéseket. E pillanatban többet nem árulhatunk el" - tájékoztatott Tibor Gašpar országos rendőrkapitány.

A rendőrség, pontosabban a NAKA különleges egységei egyidejűleg Kassán is razziáznak.

Tavaly nyáron a rendőrség a Szlovák Villamosművek székhelyén razziázott, időközben pedig megkezdődött egy rendőrségi eljárás a bősi vízerőművel összefüggésben is. Idén tavasszal újabb rendőrségi eljárás indult a jaslovské bohunicei erőmű V1-es blokkjának bérlete kapcsán is. Michal Slivka, az ORszágos Rendőrkapitányság szóvivője közölte, hogy hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak. Ezzel a NAKA egy speciális nyomozócsoportja foglalkozik, és az információkat a Gorilla-ügyön dolgozó nyomozóktól kapták.

Slivka kifejtette, hogy az erőművekkel összefüggésben öt büntetőeljárás indult, melyek kapcsán hat személyt már meggyanúsítottak. A Szlovák Villamosművek zárszámadásával kapcsolatban egy személyt kereskedelmi adatok manipulálásával gyanúsítanak. A bősi erőművel összefüggésben öt személy szerepel a hűtlen kezeléssel gyanúsítottak között.

Mohiban legutóbb 2014 júliusában tartottak razziát, mégpedig azokban az épületekben, ahol az atomerőművet működtető Szlovák Villamosművek többségi tulajdonosa, az Enel által irányított cég székhelye volt.

A rendőrség akkor bizonyítékokat keresett a pozsonyi, trencséni erőműveknél elkövetett bűncselekményekről. Egészen 2006-ig visszamentek a dokumentumok ellenőrzésében, tehát addig az időpontig, amikor lezárult a villamosművek privatizációja, és az Enel 66%-os részesedést vásárolt benne 840 millió euróért.

A hírt aktualizáljuk.

(HNonine/Aktuality/para)