Régen az esővíz elvezetéséről kellett gondoskodni, most az óriási szárazsággal küzdenek a gazdák (FOTÓK)

2022. július 15. - 14:51 | Belföld

Az idei gabonatermést Szlovákia egész területén a jelentős időjárási változások, különösen az extrém hőség és a csapadékhiány befolyásolja – jelentette ki Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter, miután szemügyre vette az aratási munkákat a Rimaszombati járásban pénteken a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke, Emil Macho kíséretében.

Régen az esővíz elvezetéséről kellett gondoskodni, most az óriási szárazsággal küzdenek a gazdák (FOTÓK)
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

A miniszter és a kamara elnöke meglátogattak egy családi mezőgazdasági céget a Rimaszombati járásban, amely növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozik.

„Míg Szlovákia délebben fekvő régióiban június közepén megkezdődött az aratás, addig az itteni gazdák csak a múlt héten kezdték meg a repce és a búza betakarítását” – emlékeztet a tárca.

„A gabonafélék terén régóta önellátók vagyunk, és ennek még inkább tudatában kell lennünk a mostani időkben. Amit itthon termesztünk, azt tudni kell maximálisan felhasználni, azaz feldolgozni, véglegesíteni" – mondta a földművelésügyi miniszter, hozzátéve, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében is intézkedéseket kell tenni. „A múltban gondoskodnunk kellett a csapadék elvezetéséről a földekről, hogy az ne károsítsa a termést” – emlékezett vissza, hozzátéve, mostanra épp a szárazsággal küzdünk.

Vlčan szerint a minisztériuma a szárazság elleni küzdelemre helyezi a hangsúlyt, az erre vonatkozó javaslatot várhatón ősszel terjesztik a kormány elé.

A tárca tájékoztatása szerint a gabonafélék és a repce idei termését elsősorban az időjárás ingadozása befolyásolta. Ezek a tényezők egyúttal ahhoz is hozzájárultak, hogy gyakoriak voltak a gabonatüzek. A Komáromi járás volt az elsők közt, ahol június 16-án megkezdődött az aratás. A déli régiókkal ellentétben Kysuca környékén csak augusztus második felében várható a betakarítás.

Idén nagyobb területen, összesen 410 ezer hektáron termesztenek búzát Szlovákiában, ami 53 ezer hektárral több, mint tavaly.

"5,24 tonnára hektáronkénti becsült terméshozam mellett közel 2,2 millió tonna össztermés várható, ami a búzát illeti" – közölte a minisztérium.


(TASR)