Régen volt ilyen összhang: ugyanazt vallja Amerikáról a Smer és az ellenzék

2020. január 7. - 18:43 | Belföld

A nemzetközi jog súlyos megsértésének tartják a szlovákiai pártok Kászim Szulejmáni megölését, és együtt vallják azt, hogy az Irakban és Iránban kialakult helyzet veszélyezteti a békét. Ezt nem csak Robert Fico, a Smer elnöke véli így, hanem a demokratikus ellenzéki tömörülések vezetői is.

Régen volt ilyen összhang: ugyanazt vallja Amerikáról a Smer és az ellenzék
Illusztráció (tasr)

Fico szerint Donald Trump amerikai elnök több közeli munkatársa sem sejtette, hogy ilyen támadás készül. „Egyáltalán nem volt ártatlan ember az, akit megöltek, de ez nem jelenti azt, hogy valaki elhatározhatja egy ilyen ember megöletését, ha nem adottak a nemzetközi jogi feltételek. A nemzetközi jog megsértésének tartom a történteket” - jelentette ki Fico az ENSZ chartájára hivatkozva. Javasolni fogja, hogy pártja képviselői támogassák egy ilyen értelmű parlamenti határozat elfogadását. Fico elvárja, hogy az USA nyilvánosságra hozza a támadás konkrét okait.

„Ismételten hangsúlyozom, hogy támogatom és nagyra értékelem Peter Pellegrini kormányfő racionális hozzáállását” - jelentette ki Fico, és üdvözölte, hogy az Irakban szolgálatot teljesítő szlovák katonákat Kuvaitba helyezték át. Fico szerint újabb menekülthullámra kell felkészülnie az Európai Uniónak, és a szlovák kormány ezzel kapcsolatban már „számba vette a szükséges intézkedéseket”. Egyúttal bírálta az ellenzéki pártokat, hogy keddi közös tárgyalásuk után nem tettek közzé világos állásfoglalást az iraki és iráni helyzettel kapcsolatban.

Pedig a demokratikus ellenzéki pártok is a nemzetközi joggal ellentétesnek tartják a bagdadi merényletet. Andrej Kiska szerint az erőszak erőszakot szül, és a párbaszédre kellene törekedni. Az exállamfő úgy véli, a NATO-val egyezségre kell jutni a hogyan továbbról.

Fico persze nem is lenne Fico, ha nem vetné össze az összehasonlíthatatlant: szerinte kettős mérce érvényesül a nemzetközi szankciók terén,

az Európai Uniónak nem lesz bátorsága, hogy szankciókkal sújtsa az Egyesült Államokat úgy, mint Oroszország esetében.

Kászim Szulejmáni iráni tábornokkal múlt pénteken végeztek az amerikai erők a bagdadi repülőtér közelében, likvidálását Donald Trump rendelte el. Washington szerint Szulejmáni merényleteket készített elő amerikai diplomaták és katonák ellen. Irán „kemény válaszlépésekkel” fenyegetőzik.

TASR