A régiót érintő kérdésekről egyeztettek a járás polgármesterei Komáromban

2021. június 16. - 10:07 | Régió

A járás polgármesterei üléseztek január 15-én Komáromban. A Városok és falvak társulásának helyi járási szervezete több témát is érintett a megbeszélés során.

A régiót érintő kérdésekről egyeztettek a járás polgármesterei Komáromban
Fotók: Komárom Város - a képre kattintva galéria nyílik

Az egybegyűlteket Keszegh Béla, Komárom város polgármestere köszöntötte. Banai Tóth Pál elöljáró a Covid-teszteléssel kapcsolatban szólalt fel és mondott köszönetet a települések munkájáért és a szervezésért. Az elmúlt hetekben 21 körben több mint félmillió tesztet végeztek el a járásban.

Filkó Gabriella, a kórház igazgatóhelyettese az oltási folyamatról tájékoztatott, illetve elmondta, mire számíthatnak a járás lakói ezen a téren a jövőben. Közölte, a kórházban folyamatosan zajlanak a fejlesztések, új sürgősségi osztály nyílik, ezért biztosította a jelenlevőket, hogy nem lesz leépítés.

Ipolyság polgármestere, Štefan Gregor beszámolt a várható változtatásokról az építészeti és területrendezési törvénnyel kapcsolatban, aminek következtében a települések mozgástere nagy mértékben változhat.

A találkozó második felében szó esett a Nyitra megyében alakuló Partneri tanácsról, aminek segítségével jelentős pályázati forrásokra tehet szert a régió. Tisztújításra is sor került, mivel a szervezet vezetőinek mandátuma két évre szólt. Változtás nem történt, a jelenlévők továbbra is egyhangúlag Keszegh Bélát támogatták, így ő marad a társulás elnöke, Horváth Árpád és Jobbágy József pedig az alelnökök.

Végül a polgármesterek egy levelet is megfogalmaztak Ján Budaj környezetvédelmi miniszternek, amelyben központi megoldást sürgetnek a szúnyogirtás kapcsán. Úgy vélik, a hatékonyság érdekében az irtást regionális szinten kellene végezni, biológiai módszerekkel, amelyek a lehető legkörnyezetbarátabb megoldást kínálják.

(ha)