Regisztrálja a szabálysértéseket, de nem bírságol a zsaruk masinája

2017. december 8. - 17:23 | Régió

Bár regisztrálja a szabálysértéseket is, bírságolni nem bírságol, és csak a forgalmat monitorozza az a hordozható berendezés, mely pozsonyi "turnéja" után december 7-én Dunaszerdahelyen bukkant fel.

Regisztrálja a szabálysértéseket, de nem bírságol a zsaruk masinája
(Fotók: Paraméter)

A "büntetőgép", amely (egyelőre) nem büntet, csütörtök óta figyeli a forgalmat Dunaszerdahelyen, a II/507-es közút Galántai úti szakaszán.

Az országos rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya szerkesztőségünk érdeklődésére megerősítette, hogy

a berendezés nem bírságol, ugyanakkor képes észlelni a közúti szabálysértéseket, és a pár hete tartó tesztüzem során ezt kizárólag elemzési célzattal meg is teszi.

"Az adatgyűjtés kizárólag információs, és nem megtorló célzattal történik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a sofőröknek nem kell odafigyelniük a szabályok betartására. Aki nem vét a szabályok ellen, annak mindegy, hogy hova telepítik a radarokat, mert úgysem fog bírságot kapni" - áll a rendőrségi tájékoztatásban.

A hatóság közölte: jelenleg a berendezés tesztelése folyik, és a gép főként forgalomszámlálást végez. Az egyelőre nem nyilvános, hogy használata mikor ér véget.

A begyűjtött adatokat alapos elemzésnek vetik alá, az esetleges további lépések pedig a közlekedésbiztonság elősegítését fogják szolgálni. A konkrét intézkedésekről a rendőrség a későbbiekben nyújt bővebb tájékoztatást.

(db)