A regisztrált munkanélküliségi ráta márciusban 5,03%-ra esett vissza

2019. április 23. - 16:06 | Belföld

A regisztrált munkanélküliségi ráta márciusban elérte az 5,03%-os szintet. A februári adattal (5,16%) összehasonlítva a munkanélküliség aránya 0,13 százalékponttal, az egy évvel korábbi adattal összehasonlítva pedig 0,52 százalékponttal csökkent.

A regisztrált munkanélküliségi ráta márciusban 5,03%-ra esett vissza
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Mindez a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVaR) legfrissebb adataiból derül ki.

A rendelkezésre álló álláskeresők száma a harmadik hónap végéig elérte a 137 962 főt.

„Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva 3470 fővel, az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva pedig 15 892 fővel, vagyis 10,33%-kal csökkent az álláskeresők száma”

– számolt be róla kedden Marián Valentovič, az ÚPSVaR vezérigazgatója.

Az összes álláskeresővel számoló regisztrált munkanélküliségi ráta márciusban elérte a 6,19%-ot. „Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva 0,16 százalékponttal, az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva 0,58 százalékponttal csökkent” – pontosított Valentovič.

Az év harmadik hónapjában összesen 169 779 álláskeresőt tartottak nyilván. A hónap folyamán a számuk 4249 fővel, az előző évi adatokkal összehasonlítva 17 980 fővel, vagyis 9,58%-kal csökkent.

Az egy hónappal korábbi adatokhoz képest a regisztrált munkanélküliségi ráta márciusban minden megyében csökkent, a legszámottevőbben Eperjes megyében (Prešovský kraj).

A hónap végén a munkaügyi hivatalok 88 093 betölthető állást kínáltak. Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva a munkalehetőségek száma 1961-gyel nőtt. A legtöbb betölthető állás Pozsony megyében (Bratislavský kraj), a legkevesebb Besztercebánya megyében állt rendelkezésre.

Ján Richter munkaügyi miniszter megállapította, hogy márciusban a munkanélküliség alakulását ismét a pozitív számok jellemezték. A tárcavezető azt várja, hogy már a jövő hónapban 5% alá fog csökkenni a munkanélküliségi ráta. Hozzáfűzte: a legkevésbé fejlett járások mindegyikében csökkent a regisztrált munkanélküliség. A munkaügyi központ szerint a munkanélküliségi ráta már 36 szlovákiai járásban csökkent 4% alá.

Richter hozzátette: a cél az, hogy a regisztrált munkanélküliség terén idén elérjék a 4,5%-os szintet.

TASR