Rejtélyes arab cég társult be Kaliňák bizniszébe

2023. december 11. - 09:49 | Belföld

Robert Kaliňák védelmi miniszternek nem ez az első kapcsolata az Egyesült Arab Emirátusok-beli üzleti világgal, de hogy ki a társa a cégénél, az titok.

Rejtélyes arab cég társult be Kaliňák bizniszébe
Robert Kaliňák - archív felvétel (TASR)

Kaliňák a leginkább talán a Kallan Legal nevű ügyvédi irodájáról ismert az utóbbi időben, ugyanakkor létezik egy Kallan Consulting nevű tanácsadó cége is. Ebbe társult be a részesedés felével az arab cég - írja az Aktuality.sk.

A portál szerint ez nem azt jelenti, hogy Kaliňáknak arab üzlettársa lenne, hanem nagy valószínűség szerint inkább azt, hogy ezért a részesedésért valaki fizetett is neki. Kaliňák viszont nem adott választ arra a kérdésre, hogy kicsoda.

Erről a bizonyos üzlettársról csak annyit tudni, hogy egy Al Saqr Management Consultancy Ltd. nevű vállalat, amely egy Abu-Dzabi-i irodaházban székel. A cégről nem sok információ lelhető fel, az Aktualitynek csupán annyit sikerült kiderítenie, hogy egy álláshirdetésben irodai alkalmazottat kerestek, illetve hogy egy arab fickó a LinkedInen ezt a céget jelölte meg munkahelyéül, pozícióként pedig adminisztraív menedzseri pozíciót tüntetett fel. Hogy ki vagy kik állnak a cég mögött, azt nem tudni.

A szlovák jogszabályok szerint a cégeknek fel kell tüntetniük a végső haszonélvezőiket, a Kallan Consulting esetében azonban a jogi cégek jegyzékében ez még nem szerepel, 2019-ben aktuális adatok szerepelnek róla, Kaliňák pedig mint a cég egyedüli tulajdonosa. A bejegyzés akkor lenne aktuális, ha maga Kaliňák állna az arab cég mögött is.

Kaliňák esetében nem ez az első arab szál, egy vadászpuska fejlesztési projektjében ugyanis a társa az egy emirátusokbeli gazdag arab családból származó Hamad Bin Jassim Al Darwish Fakhroo. Az Aktuality emellett májusban írt róla, hogy a Kallan Consulting beszerzett egy hajót, amiről a politikus elmondta, hogy ez összefügg egy emirátusokbeli ügyfelének szándékával, hogy kirándulóhajót építsen a Dunára, melyet pedig Kaliňák cége fog szervizelni.

(Aktuality.sk)