A rejtélyes könyv, amibe állítólag Dušan Kováčik beleolvasott, és megütötte a markát a főnyeremény

2022. szeptember 9. - 16:47 | Belföld

A koronatanú, Bernard Slobodník, a pénzügyőrség nemzeti egységének volt igazgatója kihallgatásával folytatódott pénteken Dušan Kováčik volt speciális ügyész és a szökésben levő Peter Košč üzletember ügyének tárgyalása a besztercebányai Speciális Büntetőbíróságon. A vádirat szerint a volt ügyész 50 ezer euró kenőpénzt fogadott el Peter Koščtól azért, hogy akadályozza a vádemelést két, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) által vizsgált büntetőügyben. Kováčik ártatlannak vallotta magát.

A rejtélyes könyv, amibe állítólag Dušan Kováčik beleolvasott, és megütötte a markát a főnyeremény
Dušan Kováčik (Fotó: TASR)

A tanú vallomása szerint a kenőpénz 2016-ban cserélt gazdát egy kórházi tárgyalóban, egy találkozón, amelyen ő, Dušan Kováčik, Peter Košč és Anton Šafárik, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) akkori vezetője volt jelen.

„Peter Košč átadott nekem egy könyvet, és azt mondta, lapozzam át. Az első lapok megvoltak, de a többit kivágták, és 500 eurós bankjegyek voltak benne. Peter Košč azt mondta, adjam át a könyvet Dušan Kováčiknak. Odaadtam neki, és megmondtam, ki küldte, és hogy olvasson bele" - vallotta Bernard Slobodník, hozzátéve, hogy neki semmi haszna nem volt ebből, hiszen ő maga is vádlott, ügyét külön eljárás keretében tárgyalják.

Kováčik ügyvédjének a könyvvel kapcsolatos keresztkérdéseire nem tudott válaszolni a tanú. Nem emlékezett a színére, a címére, arra, hogy milyen nyelven íródott, se más részletekre. Az azonban eszébe jutott, hogy mondta Kováčiknak, hogy 50 ezer euró van benne, és ezt Košč mondta neki. Azt állította, akkoriban jó viszonyban volt a vádlottal.

Kováčik védőügyvédje szerint a tanú abszurd, logikátlan történetet mesélt el. „Kitaláció az egész. A vádirat teljesen megalapozatlan, rengeteg eljárási hiba van benne" - jelentette ki Erik Magál védőügyvéd.

Peter Košč szökésben van. Bernard Slobodník kihallgatása novemberben folytatódik, amikor várhatóan Boris Beňa, a SIS volt igazgatóhelyettese tesz tanúvallomást.

(TASR)