REKORD: 550 ezer turista járt májusban Szlovákiában!

2019. július 24. - 13:59 | Belföld

A turisták száma májusban rekordot döntött: 550 ezer turista látogatott Szlovákiába, és összesen 1,5 millió éjszakát töltöttek az országban. Ez részben a jégkorong-világbajnokságnak köszönhető. Kassán májusban 20 000-rel nőtt a városban töltött éjszakák száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest, Pozsonyban pedig 30 000-rel.

REKORD: 550 ezer turista járt májusban Szlovákiában!
Archív felvétel

„Szlovákiának erőteljesen támogatnia kell a turizmust, hogy felvehessük a versenyt a környező országokkal. Nagyon örülök, hogy a Közlekedésügyi Minisztérium idegenforgalmi részlegének az intézkedései mellett a jégkorong-világbajnokságot is ki tudtuk használni az ország népszerűsítésére” – mondta Peter Ďurček, a Közlekedésügyi Minisztérium államtitkára.

Az országba látogató legtöbb külföldi azokból az országokból érkezett, amelyek csapatai játszottak a hoki-vb-n. Például: négyszer annyi finn jött Szlovákiába, mint szokott, továbbá három és félszer annyi svéd, valamint négy és félszer annyi svájci. A legnagyobb növekedés a letteknél volt tapasztalható, akik hatszor annyian jöttek az előző évhez képest.

A májusi adatok még a tavalyi év júniusát is túlszárnyalták, amikor is már el szokott kezdődni a kirándulószezon. Ebben az évben is érvényes, hogy a legtöbb turista Szlovákián belül mozog. Eddig 327 933 hazai turistáról van szó, ami az előző évi adatokhoz képest 17,6%-os növekedést jelent.

„Az eddigi számok is azt mutatják, hogy az üdülési utalványok bevezetése jó lépés, amely segíti a hazai idegenforgalmat, az utalvány kihasználóinak száma pedig folyamatosan emelkedik” – mondta Ďurček.

(TASR)