A rekordalacsony kínálat szédületes magasságba nyomta a pozsonyi lakásárakat, és még nincs vége!

2021. október 13. - 15:51 | Belföld

A szakértők előrejelzései szerint a pozsonyi lakásárak addig fognak nőni, amíg nem építenek újakat és nem lesz nagyobb kínálat a piacon.

A rekordalacsony kínálat szédületes magasságba nyomta a pozsonyi lakásárakat, és még nincs vége!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

"Nem jelent problémát egy társasház felépítése másfél év alatt, de amikor az engedélyezési folyamatok kétszer olyan hosszúak, a megvalósítási idő jelentősen meghosszabbodik" – nyilatkozta a HNonline.sk-nak a pozsonypüspöki Assyx építőipari cég.

A lakóingatlanok építésének gyorsabb ütemét, amely együtt jár a rendelkezésre álló ingatlanok növekedésével, tehát elsősorban a bürokrácia gátolja.

Ján Palenčár, a Szlovákiai Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének elnöke szerint a lakásépítésre a telekhiány, valamint az elavult fejlesztési tervek is negatív hatással vannak.

Csak Pozsonyban megközelítőleg 40 ezer lakás hiányzik. A LEXXUS ingatlancég elemzése szerint az idei harmadik negyedévben mindössze 206 lakást adtak át a fővárosban.

Az akut lakáshiány így szédítő magasságokba emeli a négyzetméterenkénti átlagárakat, ami nagyban megnehezíti az érdeklődők számára a vásárláshoz való hozzáférést. Szeptember végén a négyzetméterenkénti átlagár áfával együtt több mint négyezer euróra emelkedett.


(HNonline.sk)