Rekordalacsonyan vannak a gáztartalékaink, de nincs ok a pánikra

2022. február 7. - 12:25 | Belföld

Az Oroszország és Nyugat közti egyre feszültebb helyzet idején Szlovákia gáztartalékai megközelítőleg 30 százalékon állnak, miközben az európai átlag valamivel több. Karol Hirman energetikai szakértő szerint viszont nincs ok a pánikra, ugyanis az enyhe tél nekünk dolgozik.

Rekordalacsonyan vannak a gáztartalékaink, de nincs ok a pánikra
Fotó: TASR

Az adatok szerint az év ezen időszakát nézve Szlovákiában most a legalacsonyabbak a gáztartalékok az elmúlt 11 évben. A gázhiány már tavaly óta sújtja Európát: az orosz szállítmányozás egy része akkor állt le, amikor a tartalékok alacsonyan álltak, míg a gáz iránti keresletet az is növelte, hogy kompenzálni kellett a megújuló vagy leállított nukleáris forrásból származó villamosenergia-termelés kiesését.

A gázpiacot jelenleg nagyban befolyásolja az Oroszország és Ukrajna közti nyílt konfliktus lehetősége, ami növeli a gáztartalékok fontosságát. Jelenleg viszont más a helyzet, mint 2009-ben, amikor a két ország nézeteltérése miatt Szlovákia napokig gázszállítmány nélkül maradt. Ma már lehetőségünk van rá, hogy nyugatról is kapjunk gázt.

Hirman szerint az LNG (cseppfolyósított gáz) importjának jelentős növekedésével az elmúlt év végén, valamint az idei év elején bizonyos mértékben sikerült kompenzálni azt, hogy kevesebb orosz gáz érkezett a Jamal-Európa útvonalon, valamint az ukrán-szlovák gázfolyosón keresztül.

A szakértő szerint továbbá az időjárás is mellettünk áll, ugyanis február közepéig tavaszias időt idéző felmelegedést jósolnak, így az LNG segítségének köszönhetően is elmondhatjuk, hogy Szlovákia és az Európai Unió krízishelyzet nélkül átvészeli az idei telet és a fűtési szezont.


(DenníkN)

Címkék: gáz, fűtés, Oroszország