Rekordáron kelhet el a legtökéletesebb gyémánt

Egy nagyobb eper méretű, 102,34 karátos hibátlan fehér gyémántot bocsát áruba a Sotheby's aukciósház Londonban. A szakértők szerint rekordáron, több mint 33 millió dollárért is elkelhet a pazar drágakő.

Rekordáron kelhet el a legtökéletesebb gyémánt
Fotó: AP

A kör alakúra metszett fehér gyémánt kisebb, mint a rekordot tartó, 163 karátos drágakő, amelyet 2013-ban Hongkongban adtak el. A Sotheby's azonban, amely a hongkongi üzletet is lebonyolította, úgy véli, hogy a kisebb kő ritkasága és ragyogó minősége sok érdeklődőt vonz majd, és arra számítanak, hogy megdől a korábbi rekord.

"A jelenlegi rekordot tartó hongkongi kő karátonként 260 ezer dollárért kelt el. A most eladásra kerülő, kerekre metszett gyémánt kiinduló ára ennél magasabb lesz" - mondta el Patti Wong, az árverési ház gyémántszakértője.

A rekorddal kapcsolatos jóslatot támasztja alá, hogy az Amerikai Gemmológiai Intézet a száz karáton felüli kövek közül egyedül ennek a gyémántnak adott minden kritérium alapján legmagasabb minősítést. 

A Sotheby's konkrét kikiáltási árat nem említett, a drágakövet nem nyilvánosan értékesítik.

Az eladásra váró gyémántot, amely egy botswanai bányából származik, csütörtökön állították ki az aukciósház londoni székhelyén. 

A legnagyobb árat gyémántért 2017-ben Hongkongban fizették ki: a Pink Star (Rózsaszín csillag) nevű drágakő 71,2 millió dollárért kelt el a Sotheby's árverésén.


MTI/para