Rekordbevétellel zárult a tavalyi év a világ mozijaiban

A kínai piac bővülésének köszönhetően 40,6 milliárd dolláros rekordbevétellel zárták a tavalyi évet a világ mozijai.

A hat nagy hollywoodi filmstúdiót képviselő Amerikai Filmszövetség (MPAA) szerdán közzétett éves jelentése szerint miközben Amerikában és Kanadában hanyatlott a mozik látogatottsága, a tengerentúlon, elsősorban Kínában tovább emelkedett a mozik bevétele. 2017-ben Észak-Amerikában 22 év óta a legalacsonyabb szintre süllyedt a nézőszám, de a globális piacon, Észak-Amerikát kivéve 7 százalékkal nőtt a jegybevétel az előző évhez képest és így elérte a 29,5 milliárd dollárt.

Jelenleg Japán, Nagy-Britannia, India, Dél-Korea és Kína az öt legdinamikusabban fejlődő nemzetközi mozis piaci színtér.

Kínában 7,9 milliárd dollárra rúgott a tavalyi jegybevétel. Ráadásul a kínai mozipiacnak 2018 első negyedévében első alkalommal sikerült átvennie a vezetést Észak-Amerikától.

Az előfizetős videostreaming szolgáltatások világszerte 33 százalékkal nőttek, és jelenleg napi 446,8 millió látogatónál tartanak.

"Több történettel és több médiummal, mint valaha, iparágunk folyamatosan lépést tart az ágazatban tapasztalható fejlődéshez. A szórakoztatópiac számos fronton mutat növekedést, folyton újdonságokkal áll elő a globális közönség számára" - mondta el Charles Rivkin, a szövetség vezetője.

(MTI)