Rekordgyorsasággal terjed, de alig tudunk valamit az omikron variánsról

2021. december 1. - 07:22 | Belföld

Korai lenne még az új típusú koronavírus omikron változata által okozott betegség lefolyásáról és súlyosságáról beszélni – fogalmazott az egészségügyi minisztérium. A tárca hozzátette, hogy ez a mutáció rekordgyorsasággal terjed.

Rekordgyorsasággal terjed, de alig tudunk valamit az omikron variánsról
Fotó: TASR

A minisztérium tájékoztatása szerint még nem áll rendelkezésre elegendő járványügyi adat annak meghatározásához, hogy mekkora veszélyt jelent ez az új variáns. A meglevő adatok arra utalnak, hogy az omikron sokkal fertőzőbb, mint az eddig ismert változatok.

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) ezért szerdától (december 1.) megváltoztatja a Dél-Afrikából és más érintett országokból hazatérő személyekre vonatkozó szabályokat. Az onnan érkezőknek kötelezően karanténba kell vonulniuk.

A mutáció Dél-Afrikában jelent meg először, majd a hétvégén jelentették az első eseteket az Európai Unióból, az Egyesült Királyságból, Izraelből és Hongkongból.

Csehországban hétfőn (november 29.) találták meg az első fertőzöttet, akinek szervezetében kimutatták az új variánst. A megfertőződött nő Afrikából tért haza, elkülönítették. Az omikron változat jelenlétét Ausztriában is megerősítették. Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője úgy tájékoztatott, hogy Szlovákiában az eddig vizsgált mintákban nem találták meg az omikront.

A variánst eddig egyetlen epidemiológiai tanulmány sem írta le, ezért a minisztérium tájékoztatása szerint egyelőre nem lehet tudni, hogyan fog terjedni a világon. Az omikron variáns pontos kockázati profilja csak hetek vagy hónapok múlva lesz ismert, akkor, amikor a statisztikailag szignifikáns betegcsoportot dokumentáló tanulmányok hozzáférhetők lesznek.

Az egészségügyi minisztérium közölte, arra sincsenek adatok, hogy a jelenleg alkalmazott vakcinák mennyire védenek az új variáns ellen, illetve hogy ez a mutáció okoz-e súlyos megbetegedés vagy halált. Az omikron variáns lappangási idejéről sincsenek egyelőre megbízható adatok. A lappangási idő alapvetően befolyásolja, hogy mennyi időn belül azonosítható a fertőzött.


(TASR)

Címkék: omikron