A rekordinfláció sem tudta megállítani a fekete péntek őrületet

2022. november 25. - 11:44 | Belföld

A Black Friday az elmúlt években megváltozott – már nem csak egynapos esemény, és infláció ide vagy oda, az emberek kihasználják ezt a lehetőséget.

A rekordinfláció sem tudta megállítani a fekete péntek őrületet
Illusztráció (AP Photo)

A HNonline azt vizsgálta, hogy az infláció csökkentette-e a szlovákok vásárlási kedvét, vagy erősítette-e az érdeklődést. A megkeresett kereskedők hasonló számokról beszélnek, mint tavaly, vagy még magasabbakról. A Notino parfüméria például napi 200 000 csomag küldéséről beszél.

A boltok előtt hosszú sorok állnak, az emberek türelmetlenül várják, hogy bejussanak a boltokba. Az üzletekben káosz uralkodik, az emberek szinte küzdenek a kiszemelt termékekért.

A Black Friday tipikus felállása az elmúlt években a koronavírus-járvány miatt megváltozott, már nem csupán egy napig tart és online is lehet vásárolni. „A fekete péntek arra késztette az embereket, hogy elmenjenek a boltba, de ahogy az általános promóciós szezonba torkollott, elvesztette varázsát és sürgősségét“ – magyarázza Barbara Kahn marketingprofesszor az NBC amerikai televíziónak.

Ennek ellenére az ünnep minden évben elindítja a karácsony előtti vásárlási lázat és megnövekedett bevételt hoz, amit hazánkban is több kereskedő igazol. Idén azonban más lehet a vásárlási „maraton“, hiszen példátlanul magas inflációval nézünk szembe.

A Black-Friday.Global felmérés szerint a ruhák és a cipők azok az áruk, amelyeket az emberek a legtöbbet vásárolnak ebben az időszakban. Ez a Statisztikai Hivatal adatai szerint a tavalyi évhez képest 6,7 százalékkal emelkedett. Az infláció egyelőre nem csillapította a vásárlási kedvet. Ellenkezőleg. A megkeresett kereskedők hasonló számokról beszélnek, mint tavaly, vagy még magasabbakról.

Az amerikai fogyasztó óvatosabbnak bizonyul. Az ottani kereskedők nyilatkozatai összhangban vannak az Adobe cég becsléseivel, amely októberben és november első heteiben is végzett felmérést. Novemberben eddig 64,59 milliárd dollárt költöttek online vásárlásra. Ez majdnem ugyanannyi, mint tavaly.

(hnonline.sk)