Rekordmeleg februárunk volt, a március esővel indul

2024. február 29. - 21:59 | Régió

A mérések kezdete óta először fordult elő, hogy télen egyhuzamban ilyen hosszú ideig 10°C fölötti maximumokat mértek Szlovákia területén egy adott ponton.

Rekordmeleg februárunk volt, a március esővel indul
Hómentes „téli” tájkép a Szőgyén és Nagyölved közötti útszakaszról még december 27-én

A meteomanz.com oldalról megszereztem az SHMÚ ógyallai obszervatóriumának mért adatait. Az eddigi rekordot az 1997/98-as tél tartotta, amikor 19 egymást követő napon érte el a 10°C-ot a napi legmagasabb hőmérséklet. A mostani, 2023/24-es téli szezonban ezt a számot feltornáztuk 27-re.

Megemlítendő még, hogy az idei február 29 napjából mindössze 2 reggelen regisztráltak fagypont alatti hőmérsékletet a komáromi járásbeli meteorológiai állomáson.

2024. februárjának hőmérsékleti adatai Ógyallán. (Forrás: meteomanz.com)

Csapadékos péntek

Pénteken a nap második felében az ország déli területein eső vártható.

Péntek késő délután várható csapadék az ALADIN modell alapján (SHMÚ)

A jövő hét közepén érkezhet jelentősebb lehűlés. Télies fordulatra azonban nem kell számítanunk a jelenlegi előrejelzések alapján, mindössze annyiról lenne szó, hogy a napi maximumok pár napig csak 10°C közelében, vagy kevéssel az alatt maradnának.

Neked is van időjárással kapcsolatos fotód, akár korábbi is? Örömmel várjuk az idojaras@parameter.sk e-mail címünkre, s a felvételed bekerülhet a következő időjárás-előrejelzéssel kapcsolatos cikkünkbe!

Henzel Dániel