Rekordmeleget mértek a Föld legészakibb lakott helyén

2019. július 16. - 21:22 | Külföld

Rekordmeleget, 21 Celsius-fokot mértek vasárnap Alertben, a Föld legészakibb lakott helyén, amely 900 kilométerre van az Északi-sarktól, ezen a mérőállomáson ez abszolút rekord - közölte kedden a kanadai meteorológiai szolgálat.

Rekordmeleget mértek a Föld legészakibb lakott helyén
wikipédia

Ez nem mindennapos jelenség, és példája annak a több száz más rekordhőmérsékletnek, amit a globális felmelegedés okoz - mondta Armel Castellan, a kanadai környezetvédelmi tárca meteorológusa az AFP francai hírügynökségnek.

A 82. szélességi körön létrehozott állandó katonai támaszpont, Alert - amely egyebek között az orosz kommunikáció figyelésével foglalkozik - 1950 óta meteorológiai állomásként is szolgál.

Július 14-én 21 Celsius-fokot mértek, július 15-én 20 Celsius-fokot. "Ez abszolút rekord, soha nem tapasztaltunk ilyet" - tette hozzá Castellan. Kedd délben már csak 17 Celsius-fok volt, de délután még emelkedhet a hőmérséklet - mondta a meteorológus.

A korábbi rekordot, 20 Celsius-fokot 1956. július 8-án mérték; 2012 óta azonban több nyári napon is mértek 19 és 20 Celsius-fokot. A júliusi átlaghőmérséklet Alertben 3,4 Celsius-fok. A mostani meleget egy Grönland fölött elhúzódó magas nyomású léghullám okozza, ami kivételes jelenség a térségében.

MTI

Címkék: rekordmeleg, Kanada, Alert