Rekordmennyiségű tesztet végeztek el múlt héten az iskolákban, év végéig biztosan marad az öntesztelés

2021. október 14. - 11:08 | Belföld

Év végéig folytatódni fog az öntesztelés az iskolákban. Ezt a csütörtöki kormányülés előtt jelentette ki Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

Rekordmennyiségű tesztet végeztek el múlt héten az iskolákban, év végéig biztosan marad az öntesztelés
Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter (Fotó: TASR)

„A gyorstesztek szállítása továbbra is folytatódik, és ismét felvesszük a kapcsolatot az iskolákkal” – mondta a miniszter, hozzátéve, azok a szülők is csatlakozhatnak az önteszteléshez, akik ezidáig nem jelezték az erre vonatkozó szándékukat.

Jelenleg a szlovákiai diákok 95,1 százaléka tanul jelenléti formában az iskolákban, a keddi adatok szerint 4,9 százalékuk távoktatásban részesül.

A miniszter szerint a távoktatásban részesülő tanulók három százaléka online tanul, a többiek vagy telefonos konzultációval vagy munkalapok és személyes kontaktus segítségével.

Gröhling hozzátette, azért is sikerül tartani a számokat, mert a kötelező karantén idejét lecsökkentették. Hozzátette, az iskolák 85 százalékából sikerült ezidáig az adatgyűjtés.

A miniszter megjegyezte, hogy jövő héten minden bizonnyal már fekete besorolású járás is lesz Szlovákiában, de kiemelte, ott sem fognak egész iskolákat bezárni, csupán azokat az osztályokat, ahol a pozitív esetszám miatt erre szükség van.

Múlt héten rekordmennyiségű tesztet végeztek el az iskolákban, összesen 276 912 antigéntesztet végeztek el. A pozitivitás továbbra is alacsony, 0,81 százalék körül mozog.

Az alkalmazottak 0,7 és a diákok 0,3 százaléka esetében PCR teszt igazolta a fertőzést. Összesen 2420 tanulóról van szó.


(parameter)