Rekordokat dönthet a minimálbér, egyre feljebb kúszik az összege

2024. április 3. - 12:52 | Belföld

A minimálbért törvény határozza meg, jelenleg 750 euró, jövőre pedig 816 eurónak kellene lennie. Jelenleg körülbelül 140 ezer ember kapja ezt az összeget.

Rekordokat dönthet a minimálbér, egyre feljebb kúszik az összege
Erik Tomáš (TASR)

A tervek szerint a minimálbér összege 2026-ban ismét emelkedni fog. „2026-tól a minimálbérnek 920 euróra kell emelkednie. A választási időszak vége felé, 2027-ben a minimálbérnek már közelítenie kel laz ezer euróhoz, pontosan 969 euróra kell emelkednie“ – számolt be róla Erik Tomáš munkaügyi miniszter.

Kiemelte, hogy az éjszakai és hétvégi munkáért járó prémium is a minimálbérhez kapcsolódik, amely ugyanilyen ütemben nő majd. A túlórák, a hétvégi és ünnepnapi munkavégzés, illetve a telefonálással töltött idő azonban nem számítanak bele a ledolgozott órák számába.

A minimálbér ugyanakkor változó az egyes iparágaknál. Egyeseknél alacsonyabb, másoknál magasabb a minimálbér-követelmény együtthatója. A Munka Törvénykönyve ezért hat nehézségi szintet határoz meg. Az elsőbe tartozik például a kézzel végzett munka 750 eurós fizetéssel.

A második fokozat, amelybe például az adminisztratív dolgozók vagy az eladók tartoznak, 866 euró a minimálbér. A harmadik csoportba tartozók, például az ápolónők legalább 982 eurót keresnek. A negyedik csoportba tartozók legalább 1098, az ötödikbe tartozók pedig 1214 eurót keresnek. A legmagasabb, azaz a hatodik csoportba tartozó alklamazottaknak jelenleg legalább 1330 eurót kell kapniuk.

Más országokkal összehasonlítva például a csehek és a lengyelek felettünk állnak, a lettek és a szerbek pedig mögöttünk. Összehasonlításképpen Luxemburgban a legmagasabb a minimálbér összege, ott 2570,93 eurós szinten van.

(hnonline.sk)