Rekordösszegért kelt el egy Harry Potter-ereklye

2017. szeptember 20. - 15:15 | Kultúra

Rekordot jelentő 81 250 dollárért cserélt gazdát a Harry Potter-sorozat első kötete, a Harry Potter és a bölcsek köve című regény első brit kiadásának egy példánya a dallasi székhelyű Heritage Auctions ritka könyveket felvonultató aukcióján.

Az első kiadásból mindössze 500 példányt nyomtattak annak idején, ebből 300 nagy-britanniai könyvtárak tulajdonában van.

Az eredeti állapotában, védőborító nélkül árverésre bocsátott J.K. Rowling-regényért ádáz licitharc bontakozott ki a szeptember 14-i aukción, amelyen végül a becsült ár több mint négyszereséért talált új gazdára a különleges tétel és ezzel az 1997-es első brit kiadás legmagasabb áron elkelt példányává vált.

James Gannon, az aukciósház ritka könyvekkel foglalkozó munkatársa szerint a könyvért fizetett 81 250 dollár továbbá "nagy valószínűséggel a legmagasabb ár, amelyet az elmúlt ötven évben kiadott regények egy dedikálatlan példányáért fizettek".

A dallasi aukció teljes bevétele majdnem kétmillió dollár volt.

A hét kötetből álló Harry Potter-regényfolyamból világszerte 450 millió példány fogyott 6,1 milliárd font értékben, ebből a becslések szerint J.K. Rowlingot 900 millió font jogdíj illethette. A Harry Potter-filmek legalább további 200 millió fonttal gyarapíthatták vagyonát.


MTI/para

Címkék: Harry Potter