Rekordot döntött az érdeklődés az otthoni karantén iránt, de van egy probléma, amit még meg kell oldani

2020. május 31. - 18:53 | Belföld

Szombaton rekordérdeklődés volt az intelligens karantén iránt. 24 óra alatt 1268 külföldről hazautazó szlovák állampolgár élt azzal a lehetőséggel, hogy otthoni karanténba vonuljon, amelyet az eKaranténa nevű telefonos alkalmazás tesz lehetővé.

Rekordot döntött az érdeklődés az otthoni karantén iránt, de van egy probléma, amit még meg kell oldani
Fotó: TASR - illusztráció

„Vasárnap délig több mint 5400 ember használja a telefonos alkalmazást, amely csütörtöktől már az App Store kínálatában is megtalálható” – nyilatkozta Barbara Túrosová belügyminisztériumi szóvivő. Elmondása szerint a biztonsági helyzet stabil, a határátkelőhelyek problémamentesen működnek.

Az úgynevezett intelligens karantént május 23-án este indította el az állam a Petržalka-Berg határátkelőhelyen, már az Android és az Apple operációs rendszereken is működik. A hatóságok arra figyelmeztetik a külföldről hazautazó állampolgárokat, hogy amennyiben élni akarnak az otthoni karantén lehetőségével, már az út előtt töltsék le az alkalmazást, regisztráljanak és aktiválják azt, ha ugyanis az egész folyamatot a határon akarják elvégezni, egyrészt hosszabb időre lesz szükségük, másrészt pedig az sem garantált, hogy lesz működőképes mobilinternet-hozzáférés a határszakaszon.

A házi karantén megkezdése előtt az illetőnek becsületbeli nyilatkozatot is kell tennie, valamint hivatalos beleegyezést az alkalmazás használatával kapcsolatban. Mindkét szükséges dokumentum letölthető a korona.gov.sk oldalon. Ezeket érdemes már kinyomtatva és kitöltve magunkkal vinni a határhoz.

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő vasárnap a közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy minél előbb meg kell oldaniuk azoknak a szlovák állampolgároknak a problémáját, akik külföldön dolgoznak, de nincs ott állandó lakhelyük. „A 48 órás kivétel lehetőségével nem tudnak élni, a 14 napos otthoni karantént viszont nem engedhetik meg maguknak. A szomszédainkkal való tárgyalások a végéhez közelednek, tehát bízom benne, hogy mielőbb nemzetközi megegyezés születik” – magyarázta.

Matovič megemlítette annak a lehetőségét, hogy csökkentenék a karanténban töltött időt azok számára, akik hosszabb ideig akarnak Szlovákiában maradni, mint 48 óra, viszont kevesebb mint 14 napot. „Ebben az esetben az eKaranténa kliense a mobilján bejelölhetné a „távozás Szlovákiából” lehetőséget, és amennyiben hat órán belül megérkezne a határhoz, a rendőr eltávolítaná őt az otthoni karantén nyilvántartásából. Ehhez módosítani kell a szoftvert és pár egyéb változtatásra is szükség lesz, tehát ez nem áll majd rendelkezésre olyan gyorsan” – magyarázta.

A miniszterelnök bízik benne, hogy a határok megnyitásával kapcsolatban Szlovákia meg tud egyezni az uniós országokkal úgy, hogy fokozatosan egyre több olyan állam lesz, amely megnyitja Szlovákia előtt a határait, bármiféle karantén nélkül.


(TASR/para)