Rekordot döntött a napi fertőzöttek száma Japánban, újabb lezárások Kínában

2022. július 17. - 09:42 | Külföld

Az egy nap alatt regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szombaton meghaladta a 110 ezret Japánban, a hetedik hullám ezzel megdöntötte a februári rekordot.

Rekordot döntött a napi fertőzöttek száma Japánban, újabb lezárások Kínában
Illusztráció (Fotó: AP/TASR)

Az új fertőzöttek száma utoljára február elején volt ilyen magas az országban, ekkor 104 ezer új fertőződést regisztráltak.

A napi esetszámok szombati rekordjához június vége óta napról napra növekvő számok vezettek. A járvány hetedik hullámát előidéző koronavírus omikron BA.5 variánsa gyorsan terjed, a japán kormány azonban egyelőre nem tervez szigorúbb eszközökhöz nyúlni és korlátozásokat bevezetni.

A kormány, pénteki közleményében, a megelőző intézkedések fontosságát hangsúlyozta, köztük az oltást, a rendszeres tesztelést és a helyiségek szellőztetését kiemelve.

Kisida Fumio japán miniszterelnök elmondta, hogy - mivel az ország egészségügyi rendszere még képes ellátni feladatát - jelenleg nem került szóba, hogy korlátoznák a szabad mozgást, vagy bárhol lezárásokat rendelnének el. Hangsúlyozta, hogy fenntartják az egyensúlyt a társadalmi-gazdasági tevékenységek és a járvány fékentartása érdekében hozott intézkedések között.

A japán egészségügyi minisztérium közlése szerint a súlyos tünetekre panaszkodók száma jelenleg tizede az ötödik és hatodik hullám alatt súlyosan megbetegedettekének, azonban nem kizárt, hogy a további gyors ütemű fertőződés miatt gyorsan megugrik a kezelésre szorulók száma is.

Újabb lezárásokra került sor Kínában a koronavírus-járvány terjedése miatt, miközben szombaton tovább emelkedett a napi új fertőzöttek száma, amely legutóbb májusban volt ilyen magas.

Újabb lezárások Kínában

Kína a világon az egyetlen nagy ország, amely az úgynevezett zéró-Covid politikát követi: ez szigorú karanténnal, városok és térségek lezárásával, illetve tömeges teszteléssel jár, s így igyekszik megfékezni a járvány terjedését, még akkor is, ha ennek hatalmas gazdasági költségei vannak.

Az illetékes egészségügyi hatóságok elmondták, hogy szombaton országszerte 450 új fertőzöttet regisztráltak, míg egy nappal korábban ez a szám még 432 volt. Az esetek többsége tünetmentes.

A vírus terjedése miatt a hatóságok úgy döntöttek, hogy az ország számos régiójában további korlátozásokat léptetnek életbe.

A Kuanghszi tartománybeli Pejhaj hatóságai szombaton részleges vesztegzárat hirdettek két körzetben. A döntés több mint 800 ezer embert érint.

Anhuj tartomány egyik megyéjének lakosságát pénteken helyezték vesztegzár alá. Kanszu tartomány székhelyét, Lancsout szerdán zárták le. A karantén 4,4 millió embert érint. A hét elején pedig általános karantént rendeltek el a Honan tartománybeli Vukangban, miután találtak egy koronavírus-fertőzöttet. A város acélipari központ.

Az ország zéró-Covid járványügyi stratégiája nagy kihívás elé állítja a kínai gazdaságpolitikát is. Legutóbb 2020-ban volt ilyen alacsony a kínai gazdasági növekedés, mint az idei év második harmadában. Szakértők szerint a teljesítményromlás elsődleges okai a járvány miatti korlátozások.

A sanghaji Fudan Egyetem kutatói még májusban publikáltak a Nature Medicine című, nemzetközi orvostani szaklapban egy tanulmányt, amely szerint Kínának a jelenlegi szigorú járványügyi stratégia elhagyása esetén mintegy 1,55 millió halálesettel kellene számolnia a május és július közötti időszakban. A szakértők által létrehozott modell az intézkedések hiányában 112 millió Covid-19-es megbetegedést, köztük 2,7 millió intenzív ellátásra szoruló beteget jelzett előre ugyanerre az időszakra.

Hszi Csin-ping kínai elnök, szintén májusban, az ország legfelső döntéshozó testületének ülésén ismételten letette voksát a zéró-Covid stratégia mellett. Hszi úgy fogalmazott: Kínának nagy lélekszámú a lakossága, sok az idős ember, miközben az ország különböző régióinak fejlettségi szintje egyenetlen, az egészségügyi források pedig nem elegendőek.

(MTI)

Címkék: koronavírus, Japán, Kína