Rekordszámú diák bringázott a suliba

Nagyszerű eredménnyel zárult a „Kerékpáron az iskolába” országos kampány negyedik évfolyama. A közlekedési és építésügyi minisztérium által támogatott projekt célja a természetes mozgás és az egészséges életmód támogatása az iskolás korosztálynál. Idén 198 óvoda, alap- és középiskola kapcsolódott be a versenybe, ezáltal 6337 regisztrált diák összesen 45877 km-t kerékpározott az iskolájába.

Rekordszámú diák bringázott a suliba
Illusztráció

„Örülök, hogy minden évben egyre több diákot sikerül meggyőznünk arról, hogy a kerékpárt válassza az iskolába való közlekedésre. A bicikli egyre inkább egy modern közlekedési eszközzé válik,  ráadásul a gyerekek egészséges és természetes mozgását is támogatja” – mondta Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter.

A diákok két kategóriában versenyeztek. A bekapcsolódott diákok számát illetően a puhói (Púchov) Ifjúság utcai Alapiskola győzött, ahonnan összesen 356 diák kapcsolódott be a versenybe. A második helyen a nádasfői (Rohožník) alapiskola végzett, a harmadikon pedig a búrszentmiklósi (Borský Mikuláš) alapiskola. A díjazott iskolák kerékpárállványokkal és kerékpárzárakkal lesznek ellátva, valamint a „Kerékpáron az iskolába” kampány logójával ellátott ajándéktárgyakat kapnak.

A második kategóriában abban versenyeztek a gyerekek, mivel tudnák népszerűsíteni a kerékpárt mint sport- és közlekedési eszközt. Az iskolák alkotásaikat a szociális hálón mutatták be a közönségnek. Ebben a kategóriában a szepesófalui (Spišská Stará Ves) gimnázium diákjai vitték el a pálmát, őket pedig a nagysárosi (Veľký Šariš) és fenyőkosztolányi (Jedľové Kostoľany) alapiskola diákjai követték. Az iskolák kerékpáros aktivitásaiból kiindulva egy „Kerékpárbarát iskola” elnevezésű kampány indul, mely az iskolák környékén levő biztonságos utakra, az oktatásra, és az oktatási intézmények előtt elhelyezett kerékpárállványok szükségességére irányul.

(h)