Rekordszámú elsőssel indítja a tanévet a dunaszerdahelyi Szabó Gyula

2018. szeptember 3. - 21:07 | Régió

Négy osztályt, plusz egy kihelyezett osztályt nyit az idei tanévben a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola.

Rekordszámú elsőssel indítja a tanévet a dunaszerdahelyi Szabó Gyula
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

„A nagyobbak már ismerősként léptek be az ajtón, tudják mi vár rájuk, de a legkisebbek még csak most fogják kóstolgatni, hogy miylen is az iskola. Bízunk benne, hogy egyetlen elsős sem fog csalódni az intézményben, és szeretettel fog mindennap belépni ebbe az épületbe” – jegyezte meg tanévnyitó beszédében Nagy Árpád igazgató.

Szólt az előttünk álló tanév végzőseihez is: „Nem lesz könnyű számukra ez az év, hiszen el kell dönteniük, hogy merre tovább. Ahhoz, hogy terveik valóra válhassanak és bekerülhessenek abba a középiskolába, ahova szeretnénk, sokat kell tenniük. Ebben segítenek iskolánk pedagógusai is, de a szülők feladata sem elhanyagolandó. Tanulóink pedig remélhetőleg belátják, hogy tanulás nélkül nem lehet tudáshoz jutni, tudás nélkül pedig nem lehet az életben boldogulni.”

Nagy Árpád

Végezetül az iskola partnereinek nevezte a szülőket, akik segítenek „a mindennapi munkánkban, a jövő generációjának tanításában és nevelésében.”

„Az új tanévben rekordszámú, 100 elsős kezdi meg a tanulmányeit az iskolában, illetve a keleti lakótelepen, a Barátság téri kihelyezett osztályban – szögezte le Nagy Árpád, hozzátéve – a környékbeli falvakból további 30 diák folytatja tanulmányiat az ötödik és egyéb évfolyamokban. Az aktuális évet 710 tanulóval kezdjük, ami 60-nal több az előző évhez viszonyítva”.

Kérdésünkre elárulta azt is, hogy tavaly 70 feletti számú beíratott után, a halasztásokat figyelembe véve végül 66 elsősük volt. A mostani diáklétszám az évet megkezdő elsősök, illetve a többi évfolyamba beíratott diákok számát tekintve is rendkívülinek mondható, mivel a korábbi években kb. feleennyi, 15-16 diákot hoztak át ide a szüleik.

Sokan rácsodálkoztak a suli adataira

Nagy Árpád szerint a diáklétszám megugrásához hozzájárulhattak az elmúlt évek modernizációs célú felújítási munkálatai is, illetve az iskola belső arculatváltása. Kicserélték a nyílászárókat és a kazánokat, majd szigetelték a tetőt és a homlokzatot, kicserélték a világítótesteket és a hősugárzókat, felújították a mostókat és az illemhelyeket, a tornatermeket, illetve az oda vezető folyosót és az öltözőket. Idén nyáron az iskolakonyha és az ebédlő, valamint a futó- és távolugrópálya felülete is megújult.

A tanévnyitón üdvözölte a diákokat Hájos Zoltán polgármester is, aki bízik benne, hogy a nyár folyamán mindenki kipihente magát és már várta ezt a napot. . „Azt hiszem, minden egyes diák kihívás előtt áll, hiszen maga a tudás megszerzése kemény munka. Sok kitartással, munkával, türelemmel, és szorgalommal jár, de ennek meglesz a maga gyümölcse” – üzente, majd megköszönte a szülőknek, hogy magyar iskolába íratták gyermekeiket.

„Hiszem, hogy a magyar közösség akkor tud fennmaradni és erős maradni, ha lesz, aki továbbfolytatja a mi törekvéseinket, ez pedig az ifjú generáció” – húzta alá a polgármester.

(SzT)