Rekordszámú ember él a világban menekültként háborúk, üldöztetés vagy emberi jogi sérelmek miatt

2023. október 25. - 18:32 | Külföld

Rekordszámú, több mint 114 millió ember élt menekültként a világban háborúk, üldöztetés, erőszak, vagy emberi jogi sérelmek miatt szeptember végén - adta hírül szerdán Genfben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (UNHCR).

Rekordszámú ember él a világban menekültként háborúk, üldöztetés vagy emberi jogi sérelmek miatt
Illusztrációs felvétel (TASR)

A közlemény kiemeli, hogy 2023 első negyedében elsősorban az ukrajnai, a szudáni, a mianmari és a kongói konfliktus, a szűnni nem akaró afganisztáni humanitárius válság, továbbá a szárazság, az áradások és a politikai bizonytalanság szomáliai egyvelege miatt az otthonuk elhagyására kényszerültek emberek.

Az UNHCR becsült adatai szerint a földönfutóvá vált emberek több mint fele kényszerült arra, hogy menekülése közben az országhatárt is átlépje; és a világ menekültjeinek csaknem egyharmada Ukrajnából, Szíriából és Afganisztánból indult útnak. Az otthonukat elhagyó emberek száma június közepén mintegy 110 millió volt ami 1,6 millióval haladta meg az előző év azonos időszakában nyilvántartott adatot. A főbiztosi hivatal szerint a menekültek száma azóta is folyamatosan emelkedett. A jelentés nem tartalmazza az október 7-én kirobbant gázai fegyveres konfliktus miatt a gázai övezeten belül elmenekült, mintegy 1,4 millió palesztin lakost.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a jelentésben hangsúlyozta, hogy a Gázában kialakult humanitárius válságon kívül további olyan konfliktusok vannak a világban, amelyek egyre intenzívebbek, ártatlan emberek életét teszik tönkre és népeket szakítanak el gyökereiktől azzal, hogy menekülésre kényszerítik őket.

MTI

Címkék: ENSZ, menekültek, erőszak