Rekordszámú látogató a csilizközi piacon

2018. október 22. - 11:40 | Régió

Aki még nem járt a Csilizközi Őstermelői Piacon, az biztosan kimaradt valamiből. Ismét nagyot hasított a rendezvény a hétvégén, ugyanis most több ezer látogató fordult meg szombaton Csiliznyáradon.

Rekordszámú látogató a csilizközi piacon
Fotók: a szerző felvételei

Úgy érzem, bátran kijelenthetjük, tömegrendezvénynek számít a csilizközi piac, hiszen tényleg tömegeket mozgat meg hónapról hónapra. „Ennyien még nem is voltak itt” — hallani efféle hangokat az árusok között, akik ismét mintegy kilencvenen érkeztek szerte a Csallóközből, hogy értékesítsék portékájukat.

Ám itt van az ősz, itt van újra, s lassan eltűnik a friss zöldség és a gyümölcs a kínálatból. Az őszi termények domináltak most is, meg persze a kézművesek, akik előszeretettel kínálták szívvel és lélekkel készített árujukat az arra járóknak. Aki pedig nem reggelizett otthon, nincs oka pánikra, hiszen akad itt étek is bőven. A friss töpörtyű ugyan nagyon hamar elfogyott, aki nem volt szemfüles, annak nem is jutott belőle. De nem volt ok a bánkódásra, hiszen friss pástétom, kolbász, sonka, szalonna és illatos kenyér is várta a látogatókat. Hogy a sültekről már ne is beszéljünk. És ez csak az ételkínálat. Ezen kívül az őszi terményeket kínálók is felsorakoztak, zöldség és gyümölcs is akadt, bár tényleg kevesebb. A kézzel készült szappanok, a fonott kosár, a kézzel varrt cipők és még sorolhatnánk, mi mindent lehet megtalálni a piacon. Talán estig lehetne folytatni a sort.

Az ismerőssel, akivel legutóbb ott találkoztunk, most ismét összefutunk, és még új arcokkal is. Az ember szinte nem is tudja, kivel beszélgessen, mert mindenkihez lehet egy-egy jó szava. Hiszen a piac nem csak a vásárlásról, az pénzköltésről szól, mert itt emberek találkoznak, beszélgetnek, leülnek egy kávéra, limonádéra, borra vagy egy jófajta kézműves sörre. Erre van ez a szombat, hogy kikapcsolódjanak, a gyerekeket elengedjék kicsit, mert futkározó csemetéből is akad bőven, akik felhőtlenül kacagva szabadulnak ki a lakásból és a természetben sikerül kibontakozniuk.

Mert a rendezvény a kapcsolatokról is szól, arról, hogy az emberek beszélgetnek, jól érzik magukat és közben még miőségi háztáji termékeket is vásárolnak. Októberben már nem lesz több piaci rendezvény Csiliznyáradon, de nem szabad elkeseredni, hiszen november 17-én ismét találkozhatunk a szokott helyen. Vajon mit kínál majd akkor a Csilizközi Őstermelői Piac?

(alsa)