Remek hír a DAC-szurkolóknak: ennyire jótékony hatással van a szervezetre a meccsnézés!

2019. augusztus 13. - 13:15 | Tech

Bár sokan azt gondolhatják, hogy a focimeccsek miatti izgalom és mérgelődés negatív hatással lehet az egészségünkre, ennek épp az ellenkezőjét bizonyították be brit tudósok – írja az Index.

Remek hír a DAC-szurkolóknak: ennyire jótékony hatással van a szervezetre a meccsnézés!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Nagy örömhírről számoltak be a napokban a Leedsi Egyetem kutatói, amely elsősorban a fociszurkolóknak szól.

Az egyetem docense, Dr. Andrea Utley által vezetett kutatócsoport egy hamarosan publikálásra kerülő tanulmányban foglalta össze a 2019 tavaszán végzett vizsgálatainak és megfigyeléseinek tanulságait. Néhány fontosabb megállapítást már a tanulmány megjelenése előtt megosztottak a nagyközönséggel.

Kiderült, hogy amennyiben élőben nézünk egy focimeccset, hasonló mértékű igénybevétel éri a szervezetünket, mintha 90 percig tempósan sétáltunk volna.

A szakértők azt is megállapították, hogy a végeredmény megfelelő alakulása akár még 24 órával találkozó után is javíthatja a szurkolók hangulatát. Emellett a csapatnak való drukkolás, illetve a közben átélt érzelmek felérnek egy közepes kardioedzéssel.

Leedsi Egyetem kutatásában 25 szurkoló vett részt, mindannyian 20 és 62 éves kor közöttiek. Egyszer otthonihoz hasonló környezetben nézték a meccset, kétszer pedig a Leeds stadionjában.

A kutatók a mérkőzés előtt, alatt és után is vizsgálták a résztvevők szívműködését, és megállapították, hogy szívverésük ritmusa 17 százalékkal emelkedett.

Nem meglepő, hogy a meccsnézés pozitív hatásait egyedül kedvenc csapatunk veresége képes elrontani. Egy vereség után ugyanis a hű szurkolók vérnyomása még a mérkőzés után is emelkedett.


(viaIndex)