Rémhírterjesztés a köbön: Ficóék ezúttal is a félelemkeltésre alapozzák a választások előtti kampányukat

2023. február 14. - 09:50 | Belföld

Nyolc hónap van hátra az előrehozott parlamenti választásokig, az ellenzék pedig kemény kampányba kezdett, amit a megfélemlítésre alapozott. A védelmi tárca szerint álhírterjesztésről van szó – írja a TV Noviny.

Rémhírterjesztés a köbön: Ficóék ezúttal is a félelemkeltésre alapozzák a választások előtti kampányukat
Fotó: TASR

Az év elején terjedni kezdett a közösségi hálón egy dokumentum, amely állítólag azt bizonyította, hogy a járási hivatalok mobilizációra készülnek. Ezt azonnal meglovagolta a Republika, amely terjeszteni kezdte az emberek között a jelszavát: „Ne vigyék háborúba a férfiakat!”

A rendőrség aztán közölte, hogy a mobilizációs gyakorlat kb. egyidős az országgal, és évente kétszer is végrehajtják. „Semmi köze sincs az ukrajnai háborúhoz, csupán a Szlovák Köztársaság védelmi képességének teszteléséről van szó, de ezt a hazafiaink biztosan jól tudják” – reagált a rendőrség a Republika rémhírterjesztésére.

Múlt héten Ficóék is elővették a mobilizáció témáját. „Mi gátolja az olyan őrülteket, mint Matovič, Heger, Naď és elnézést, de Čaputovát is, hogy háborús helyzetet hirdessen ki? Tudják, mi a háborús helyzet? Felejtsék el a demokratikus parlamenti választásokat” – jelentette ki Robert Fico, párttársa, Ľuboš Blaha pedig erre rátett még egy lapáttal. „Szlovákiában kezd eluralkodni a mobilizáció miatti óriási félelem... Jogos az aggodalom, hogy a férfiakat Ukrajnába toborozhatják” – tette hozzá Blaha.

Peter Pčolinksý (Sme rodina) az O 5 minút 12 című műsorban kemény választ adott a Smer kijelentéseire, és felszólította őket, hogy „ne terjesszenek buta hazugságokat és ne ijesztgessék az embereket”. Egyúttal biztosított mindenkit afelől, hogy nincs tervben semmilyen mobilizáció. Juraj Krúpa (SaS) szerint mindez már rémhírterjesztésnek számít.

Ficóékhoz csatlakozott Milan Uhrík (Republika) is, aki a hétvégén megosztott egy bejegyzést, amiben Eduard Heger azt állítja, hogy szlovákiai férfiakat küldene a háborúba. Csakhogy egy kontextusból kiragadott mondatról van szó. A miniszterelnök ugyanis azt mondta, hogy ha a NATO hadserege közvetlenül bekapcsolódna az ukrajnai háborúba, akkor a Szlovák Fegyveres Erők részvétele adott lenne a nemzetközi szerződésből és megállapodásból kiindulva. Viszont érdemes megjegyezni, hogy a NATO magas rangú vezetőinek kijelentései szerint a szövetség még csak jelét sem adta, hogy közvetlenül bekapcsolódna a háborúba.

„Fico képviselőnek és a többi szélsőségesnek fel kellene hagynia a rémhírterjesztéssel és az emberek rémisztgetésével... Teljes mértékben nonszensz, milyen elkeseredett utat választott ez a képviselő a választások előtti kampány keretén belül. Nincs tervben mobilizáció, nem teljesülnek hozzá semmilyen biztonsági vagy jogszabályi követelmények” – nyilatkozta Martina Kovaľ Kakaščíková, a védelmi minisztérium szóvivője.

A Smer számára nem ismeretlen az ilyen stílusú kampány: 2016-ban például a ĽSNS-vel és más pártokkal karöltve a menekültválság okozta félelemre alapozta kampányát.


(tvnoviny.sk)