Remiáš-gyilkosság - Megszólalt az egykori SIS-ügynök, Oskar Fegyveres!

2016. április 27. - 14:38 | Belföld

Ő volt az, aki bement a rendőrségre, és azt vallotta,  hogy a SIS áll ifjabb Michal Kováč elhurcolása mögött.

Remiáš-gyilkosság - Megszólalt az egykori SIS-ügynök, Oskar Fegyveres!
Róbert Remiáš (Fotó: TASR)

Oskar Fegyveres 1995 szeptemberében a rendőrségen beismerte, hogy közvetett módon, tudtán kívül ő is részese volt az államfő fiának külföldre történt elhurcolásában. Azt vallotta, hogy a SIS ügynökeként annak a csapatnak volt a tagja, amely megfigyelte ifjabb Kováčot, mielőtt elrabolták. Később külföldre menekült, mert féltette az életét, és Róbert Remiáš rendőrtiszt volt az összekötője.

"A Remiáš-gyilkosság vizsgálatának folytatásával kapcsolatban annyit elmondhatok, hogy az ezzel kapcsolatos, április 1-jén érkezett hír engem meglepett. Úgy gondolom, a csoda a világon mindenhol három napig tart, de szeretném, ha ebben az esetben tévednék. Nagyon szeretném, hogy 20 év után Róbert meggyilkolását végre kivizsgálják. Ez elégtételt jelenthetne a hozzá közel állók, és azok számára is, akiket üldöztek és zaklattak amiatt, hogy rámutattak az ügyre, vagy azt vizsgálták" - fogalmazott.

Hozzátette, hogy eddig hiányott a politikai akarat a gyilkosság kivizsgálására, 20 év múltán viszont annak veszélye fenyeget, hogy elévül az ügy. "Tehát abban az esetben, ha a rendőrség leleplezi az elkövetőket, kérdéses, hogy a bíróság elítélheti-e őket" - figyelmeztetett.

"Róbert Remiáš a legjobb barátom volt, olyanok voltunk, mint a testvérek. Mellettem állt, amikor arról döntötte, hogy vallomást teszek arról, hogy a SIS részt vett ifjabb Michal Kováč elrablásában. Segített nekem, amikor a vallomásom után bujkálnom kellett, és elhagytam az országot. Ő volt az egyetlen kapocs számomra Szlovákiához és a családomhoz. A támaszom volt. Akkor még fiatalok voltunk, és ezt részben kalandként is éltük meg. Az elején azonban az egyikünknek sem jutott volna eszébe, hová vezethet mindez" - fejtette ki.

Fegyveres úgy véli, hogy a meggyilkolásával őt akarták elrettenteni és elvágni az országtól, és beiktatni egyéb "biztosítékokat", amelyek által elérnék, hogy változtasson a vallomásán.


A Remiáš-ügy

Róbert Remiáš autója 1996. április 29-én robbant fel a pozsonyi Botanická és Karloveská utcák, valamint a Devínska út kereszteződésében. A rendőr annak az Oskar Fegyveresnek volt az összekötője, aki a SIS korábbi tagjaként azt vallotta a rendőrségen, hogy a köztársasági elnök fia, ifjabb Michal Kováč külföldre hurcolása mögött a szlovák titkosszolgálat állhat. A rendőrség megbízott nyomozója Remiáš kocsija felrobbantásával az alvilág két ismert végrehajtóját, Jozef Roháčot és Imrich Oláhot gyanúsította meg.

A nyomozók akkori vezetője, Jaroslav Ivor 1999-ben beszélt arról, hogy Remiášt az ellene irányuló második kísérlet során sikerült meggyilkolni. Még 1995. augusztus 31. előtt, tehát még azelőtt, hogy Kováčot elrabolták, a maffiavezér Miroslav Sýkora állítólag arra kérte Roháčot, hogy szerezzen robbanószert, és helyezzen el bombát Remiáš feleségének BMW-jében.A gyújtószerkezetet kellett biztosítania Oláhnak és két társának. Ezzel a robbanószerkezettel azonban csődöt mondtak. A következőt pedig valaminkor '95 szeptembere és '96 áprilisa között szerezték be, és helyezték el a BMW hátsó tengelyénél.

2002 decemberében Róbert Remiáš megyilkolásának előkészítésében való bűnrészességgel gyanúsították meg a SIS Mečiar-korszakból ismert igazgatóját, Ivan Lexát is. A nyomozók akkor arra jutottak, hogy Lexa rendelhette meg Sýkoránál Remiáš meggyilkolását. Sýkorát egyébként 1997. február 6-án nyírták ki a pozsonyi Holiday Inn hotel előtti parkolóban.

A Pozsonyi Kerületi Ügyészség 2006. szeptember 18-án állította le a nyomozást Roháč-csal és Oláhhal szemben. Akkor Dobroslav Trnka volt a főügyész, aki kijelentette, hogy a nyomozók arra jutottak, hogy ez a két személy nem vett részt a gyilkosságban. Ekkor szünteték meg az eljárást Ivan Lexa ellen is.


TASR/para