Remišová: Az uniós támogatásokat hosszú távra szóló projektekre fordítjuk

2023. április 3. - 18:49 | Belföld

A következő pályázati időszakban 107 millió eurót szánnak Csehország és Szlovákia közös, határokon átívelő projektjeire az Interreg Szlovákia-Csehország program keretén belül. A projektek célja az életminőség javítása a két ország közös határa mentén. Erről Veronika Remišová (Za ľudí) befektetésekért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős ügyvezető miniszter tájékoztatott Ivan Bartoš cseh regionális fejlesztési miniszterrel.

Remišová: Az uniós támogatásokat hosszú távra szóló projektekre fordítjuk
Veronika Remišová (TASR)

Remišová szerint már áprilisban kiírják az Interreg Szlovákia-Csehország program első pályázati felhívásait. A cseh partnerekkel együttműködve hat felhívást tesznek közzé 60 millió értékben. „Az uniós támogatásokat olyan projektekbe fektetjük, amelyek valós és hosszútávú hatással lesznek az emberek életére, úgy, hogy közben javítják a határ mentén élők életminőségét” – hangsúlyozta Remišová.

A 107 milliós csomagból 26 millió eurót költenek a környezet védelmére és a klímaváltozás hatásainak az enyhítésére. Ebből fogják fedezni az árvízvédelmi gátak építését, továbbá az árvíz és az erózió okozta károk helyreállítását.

„Az ország és a környezet védelme céljából két 15 milliós felhívást teszünk közzé. Ezenkívül 30 millió eurót szánunk a közös kulturális örökségünk és a műemlékek védelmére, illetve az idegenforgalom fejlesztésére. Tíz milliót költünk a helyi önkormányzatok együttműködésére” – tette hozzá az ügyvezető miniszter asszony.

Bartoš szerint az Interreg program új pályázati időszaka az elmúlt évek sikeres együttműködését folytatja. Példaként a műszaki képzettségű diákok jobb érvényesülési lehetőségeit célzó programot, valamit a határ menti területek ökológiai stabilitását segítő projektet emelte ki.

„Az Interreg projektek határ menti fejlesztési programként tényleg beváltak. A következő időszakban Csehországban a Dél-morvaországi, a Zlíni és a Morva-sziléziai kerület, Szlovákiában pedig a Trencséni, Nagyszombati és a Zsolnai kerület projektjeit fogják támogatni” – tette hozzá Bartoš.

TASR