Remišová elfogadhatónak tartja az orvosok bérének további emelését

2022. november 20. - 16:26 | Belföld

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes elfogadja az egészségügyi dolgozók bérének további emelését, szerinte kompromisszumot kell találni. Peter Pellegrini, a parlament tagja és a nem parlamenti Hlas-SD vezetője ésszerűnek és kezelhetőnek tartja az Orvosi Szakszervezet (LOZ) követeléseit. Ezt a Markíza televízió Na telo című politikai műsorában nyilatkozták.

Remišová elfogadhatónak tartja az orvosok bérének további emelését
Veronika Remišová (TASR)

„Kompromisszumot kell találni. Harcolni fogok ezért. Elfogadom az újabb emelést” – mondta Remišová az orvosszakszervezetekkel folytatott kormányzati tárgyalások margójára. Ugyanakkor rámutatott, hogy a kormánynak van egy bizonyos költségvetési korlátja.

„Az igények ésszerűek és kezelhetőek, nem kell 0,03 százalékhoz ragaszkodni, ha a kormány meg akar egyezni“ – jelentette ki Pellegrini. Bírálja, hogy a kormány hogyan kezeli az egészségügyi szektor jelenlegi helyzetét, az egészséggel való szerencsejátékról beszél. Ugyanakkor a kormányt hibáztatja amiatt, hogy az egészségügy – mint állítja – nem élvez prioritást.

Remišová visszautasítja állításait. Azt mondja, hogy az akarat, hogy javítsanak a dolgokon mindig megvan, de a probléma a reformok érvényesítése. „És nekünk ez sikerült“ – tette hozzá. Úgy gondolja, hogy megállapodás születik a kormány és a LOZ között. „Személyesen ki fogok állni érte” – jelentette ki.

Pellegrini elismerte, hogy még a korábbi kormányokban is többet tehettek volna az ágazatért. Hozzátette, hogy a Hlas-SD segítő kezet fog nyújtani olyan törvények jóváhagyásában, amelyek segítenek az orvosi szakszervezetek követeléseinek konkrét eredményekben való átültetésében.

TASR