Remišová feljelentést tesz az 100 milliósra drágult Kmotrík-stadion ügyében!

2020. február 5. - 13:37 | Belföld

Veronika Remišová (Za ľudí) feljelentést tesz a nemzeti futballstadion építésének ügyében, mivel véleménye szerint a stadion megvásárlásának előszerződése kapcsán kötött különböző kiegészítések által súlyosan sérült a közérdek, és felmerül a hivatali jogkörrel való visszaélés gyanúja.

Remišová feljelentést tesz az 100 milliósra drágult Kmotrík-stadion ügyében!
Ivan Kmotrík a stadionban (Forrás: Aktuality.sk)

Egyúttal felkérte Martina Lubyová SNS-es oktatásügyi minisztert, hogy egyetlen további szerződéskiegészítést se írjon alá már a választások előtt.

Remišová elárulta azt is, hogy már megvannak a szükséges aláírások ahhoz, hogy összehívják a parlament oktatásügyi bizottságának rendkívüli ülését, melyen azt kérnék Lubyovától, hogy mutassa be az összes dokumentumot a szerződéskiegészítésekkel kapcsolatban.

Az ellenzéki képviselő szerint a kiegészítések aláírásával jelentősen megváltoztak, előnytelenek a stadion felvásárlásának körülményei.

A stadiont a Smerhez közeli Ivan Kmotrík cége építette, és az elmúlt héten hirtelen megdrágult az addigi 75 millióról 100 millióra.

A Kmotrík által épített stadion felvásárlását amiatt helyezték kilátásba, hogy a válogatottnak szüksége van egy méltó helyre, ahol képviselheti az országot. 2015-ben az állam 13 millió euróval járult hozzá a nagyszombati stadion költségeihez, egy évvel később pedig a korábbi oktatásügyi miniszter,

Peter Plavčan aláírta az előszerződést arra vonatkozóan, hogy ha Kmotrík azt szeretné, akkor az államnak meg kelljen vásárolnia a stadiont. Korábban arról volt szó, hogy adott esetben az állam megvásárolhatja.

Remišová úgy látja, felmerül, hogy a miniszter jogtalanul írta alá a kiegészítéseket.

Egy korábbi jogi elemzés alapján egy miniszter ilyesmit nem hagyhatott volna jóvá, hanem azt az egész kormánynak kellett volna.

Ľubomír Petrák (Smer), a parlamenti bizottság elnöke közölte, hogy ha összehívják annak rendkívüli ülését, akkor arra várhatóan a jövő héten kerülhet sor. Szavai szerint ugyanakkor nem tudja garantálni, hogy az határozatképes lesz, tekintettel arra, hogy választások előtt állunk.

(Denník N)