Remišová: Fico undorító módon hazudik, és az embereket rémisztgeti a katonák kiküldése kapcsán

2024. február 26. - 18:18 | Belföld

Robert Fico (Smer-SD) hazudik, és az embereket rémisztgeti azzal, hogy esetleg szlovák katonák mennének Ukrajnába kétoldalú megállapodás alapján – jelentette ki Veronika Remišová parlamenti képviselő, a Za ľudí elnöke. Fico hétfőn kizárta, hogy szlovák katonák mennének Ukrajnába, de szerinte több NATO- és EU-tagállam a saját katonái kiküldését fontolgatja, kétoldalú megállapodások alapján. A Slovensko mozgalom szerint a kormányfőnek be kellene tartania az ígéretét, és le kellene mondania.

Remišová: Fico undorító módon hazudik, és az embereket rémisztgeti a katonák kiküldése kapcsán
TASR-felvétel

„Robert Fico undorító módon hazudik és rémisztgeti az embereket, amikor azt állítja, hogy szlovák katonáknak kell majd harcolniuk Ukrajnában. Ez sosem szerepelt semmilyen tervben, abszurd hazugság, amivel Fico félelmet és gyűlöletet terjeszt, és tette ezt már ellenzékben is” – jelentette ki Remišová. Hozzáfűzte, Fico így akarja leplezni, hogy a kormánya nem foglalkozik például a magas élelmiszer- és üzemanyagárakkal. Emellett az ilyen kijelentésekkel nemzetközi szégyennek teszi ki az országot, és az elszigetelődését kockáztatja.

A Slovensko mozgalom szerint a kormányfőnek távoznia kellene. „Nyilvánosan megígérte, hogy akkor sem küldd szlovák katonákat Ukrajnába, ha ez a miniszterelnöki székébe kerül. Mivel Szlovákia szemmel láthatóan nem küldd katonákat Ukrajnába, állnia kellene a szavát, és lemondani” – tájékoztatta a TASR-t a mozgalom állásfoglalásáról Matúš Bystriansky szóvivő.

Fico vasárnap (február 25.) leszögezte, mindent megtesz, hogy megakadályozza a szlovák katonák részvételért a háborúban, akkor is, ha ez a kormányfői székébe kerül.

TASR