Remišová nem enged az orosz vakcinával kapcsolatban, Pellegrini szerint Matovič csak színdarabot játszik

2021. február 21. - 16:32 | Belföld

Az állam azért van, hogy biztosítsa, a vakcinák hatékonyak és biztonságosak, ennek pedig megvannak a maga folyamatai. Ezt Veronika Remišová (Za ľudí) régiófejlesztésért és beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes jelentette ki a TV Markíza Na telo című műsorában vasárnap.

Remišová nem enged az orosz vakcinával kapcsolatban, Pellegrini szerint Matovič csak színdarabot játszik
Fotó: TVNOVINY.sk/ Martin Lachkovič

„Ha van egy elfogadott eljárás a gyógyszerek és oltások hatékonyságára és biztonságosságára vonatkozóan, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ellenőriz és igazol, akkor ezt nem tudjuk megkerülni, csak azért, mert valaki egy magazinban olvasta, hogy ez egy jó oltás” – mondta Remišová Igor Matovič (OĽaNO) kormányfőre utalva, aki továbbra is kitart amellett, hogy Szlovákiának be kell szereznie a Szputnyik V vakcinát.

Remišová önmagát ismételve elmondta, minden egyes vakcinára ugyanolyan szabályoknak kell vonatkoznia, függetlenül attól, hogy milyen országból érkezik.

Amennyiben Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter élni fog a pozíciójából adód hatáskörével, és engedélyezni fogja az orosz vakcina használatát az országban, a Za ľudí azt javasolja majd az embereknek, hogy ne oltassák be magukat nem regisztrált vakcinával.

Peter Pellegrini (Hlas-SD) ezzel kapcsolatban megjegyezte, nem érti Remišová álláspontját, és egyúttal felhívta a figyelmet az aktuális járványügyi helyzetre, ami Szlovákiában nagyon súlyos. „Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megmentsük az embereket” – figyelmeztetett és rámutatott arra, hogy a Szputnyik V-t már legalább 30 országban alkalmazzák. Az orosz vakcina megszerzésére irányuló erőfeszítések azonban Pellegrini szerint csak a kormány színháza.

„A miniszterelnök úr rájött, hogy az emberek egy része beoltatná magát a Szputnyikkal, ezért támogatni kezdte a megvásárlását, majd talált egy bűnöst, aki miatt ezt nem tehetik meg” – fogalmazott.

Pellegrini szerint Matovič nem mondott igazat azzal kapcsolatban sem, hogy Oroszország kész kétmillió adag vakcina leszállítására Szlovákia számára. Az exkormányfő szerint maximum néhány tízezer adagról lenne szó.


(TASR)