Remišová nem indul az elnökválasztáson

Veronika Remišová, az OĽaNO frakcióvezetője nem indul az idei elnökválasztáson. Ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hozzátéve: azért kezdett el politizálni, hogy Szlovákia korrupciómentes ország legyen, olyan ország, ahol a törvény mindenkire egyformán vonatkozik.

Remišová nem indul az elnökválasztáson
Fotó: TASR

„Tisztelem a köztársasági elnöki hivatalt, de az államfő a jogállásából adódóan nem tudja biztosítani az igazságszolgáltatás, vagy az állam hatékonyabb működését, és nem tudja visszaszorítani a korrupciót. A jelen helyzetben nem rendelkezik ehhez a megfelelő hatáskörrel. Ez csak az új parlamenti választások útján, egy új kormánnyal érhető el” – tette hozzá.

Hogy az OĽaNO milyen stratégiát választ az elnökválasztással összefüggésben, még mindig nem világos. „Arra törekedtünk, és arra törekszünk továbbra is, hogy a jelöltek egymás között egyezzenek meg, és Szlovákia érdekében cselekedjenek. A találkozók és a tárgyalások folytatódnak. Ezért egyelőre nem tudom megmondani, kit támogatunk” – közölte az ellenzéki politikus, hozzátéve: az OĽaNO egy B tervet is készített arra az esetre, ha Robert Mistrík, František Mikloško és Zuzana Čaputová nem tudnának megegyezni.

Remišová felhívta a figyelmet, hogy ha az elnökválasztást Maroš Šefčovič európai biztos nyerné, aki várhatóan pénteken (január 18.) jelenti be az indulását, Robert Ficót, a Smer-SD elnökét nemcsak alkotmánybírónak, hanem az Alkotmánybíróság elnökének is kinevezné. Az államfőjelöltek január végéig jelenthetik be az indulásukat.


(TASR)