Remišová: A sikertelen népszavazás megalázó vereség Fico és Pellegrini számára

2023. január 22. - 14:11 | Belföld

A sikertelen népszavazás Robert Fico (Smer-SD) és Peter Pellegrini (Hlas-SD) megalázó veresége – jelentette ki Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke a népszavazás eredményére reagálva.

Remišová: A sikertelen népszavazás megalázó vereség Fico és Pellegrini számára
Fotó: TASR

Hozzátette, hogy a referendum elejétől fogva Fico és Pellegrini felesleges kampánya volt. „A népszavazás a közvetlen demokrácia gyakorlása és a népakarat megnyilvánulása fontos társadalmi ügyekben. Nem pedig tisztességtelen politikusok kampányeszköze, akik nem átallanak tízmillió eurótól megfosztani az embereket, ahányszor csak vereséget szenvednek a rendes parlamenti választáson… Pellegrini és Fico felelős azért, hogy ennyi pénz lett kidobva” – szögezte le Remišová.

A Za ľudí elnöke szerint az esetleges előrehozott választás főleg a populistáknak és a tolvajoknak adna lehetőséget, viszont az országnak nyugalomra, bátorságra és észszerű megoldásokra van szüksége. „Hamarosan véget ér a világméretű energiaválság és infláció, de nem a populisták receptje, az újabb szociális segélyek hozzák el a fejlődést és teremtenek magasabb életszínvonalat, hanem csakis a jobban működő gazdaság, a jobb oktatás és a jobb állami szolgáltatások” – fűzte hozzá a Remišová.

Az állami választási bizottság megerősítette, hogy érvénytelen az alkotmánymódosításról szóló szombati népszavazás. A részvétel 27,25 százalékos volt, az érvényességhez 50 százalékot meghaladó részvételre van szükség. Szlovákia történetének kilencedik népszavazását a Smer-SD kezdeményezte más ellenzéki pártokkal.


TASR