Remišová szakít az OĽaNO-val, öt képviselő hagyja faképnél Matovičot!

2019. június 18. - 13:11 | Belföld

Közös közleményben jelentette be az Egyszerű Emberek (OĽaNO) parlamenti frakciójának öt képviselője, hogy a következő parlamenti választásokon nem a Matovič-féle párt színeiben mérettetik meg magukat.

Remišová szakít az OĽaNO-val, öt képviselő hagyja faképnél Matovičot!
Veronika Remišová (Fotó: TASR)

Az öt képviselő között van a párt egyik legismertebb arca, egyben az OĽaNO frakcióvezetője, Veronika Remišová is - aki kedden már le is mondott frakcióvezetői posztjáról. Matovič pártjának köreiből Remišován kívül Elena Červeňáková, Soňa Gaborčáková, Anna Verešová és Jozef Lukáč parlamenti képviselők távoznak.

Az öt tag kilépésével az OĽaNO 15 fős parlamenti frakciójának egyharmadát veszítette el.

"A 2020-as választásokon nem indulunk az OĽaNO listáján. Nagyon nehéz döntést hoztunk meg. Bár nem voltunk a párt tagjai, minden energiánkat a mozgalomba fektetett munkának szenteltük" - áll a Matovičtól távolodó képviselők közös közleményében.

Az, hogy Matovič és Remišová útjai különváltak, politikai körökben nem számít meglepetésnek, Remišováról már egy ideje rebesgetik, hogy Andrej Kiska alakuló pártjához "igazol át".

Veronika Remišová kijelentette: távozásának egyik legfőbb oka, hogy az OĽaNO nem vonta be megfelelő módon a döntéshozatalba az ország különböző régióiban élő embereket.

"Az OĽaNO 2011 óta létezik, és a mozgalomnak máig nem sikerült bevonni tevékenységébe a régiókban élő embereket, akik így egyáltalán nem vesznek részt a mozgalomban történő döntéshozatalban"

- fogalmazott Remišová. Az öt távozó - Remišovát beleértve - egyébként nem volt az OĽaNO tagja, csupán a mozgalom listáján indultak a 2016-os parlamenti választásokon.

Az OĽaNO parlamenti képviselői, és a párt elnöke, Igor Matovič sajtótájékoztatót hívtak össze a parlamentben, hogy reagáljanak kollégáik távozására. Matovič az az összegyűlt újságírók előtt azt állította, hogy az öt távozóból néggyel már egyébként sem számoltak a 2020-as választásokon, mivel az EP-választások előtt más pártoknak kampányoltak.

"Semmi lényeges dolog nem történt. Egyesek jönnek, mások mennek" - reagált a frakciótársak lelépésére Igor Matovič. A pártelnök később kritikusabb hangnemet is megütött a sajtótájékoztatón, felvetette, hogy Remišováék távozásával őt magát, vagyis az OĽaNO-t akarja megtorpedózni a konkurencia.

"Attól tartok, hogy emögött valaki más áll, legyen az Andrej Kiska vagy Miroslav Beblavý pártja. Attól tartok, hogy valaki el akar süllyeszteni minket"

- fogalmazott az OĽaNO elnöke.

Veronika Remišová és négy társa egyelőre nem kívánták konkretizálni, hogy melyik pártban folytatják pályafutásukat, annak ellenére sem, hogy például Andrej Kiska korábban jelezte, szívesen látná új mozgalmában Remišovát. A politikus erre egyelőre csak úgy reagál, hogy a 2020-as választásokat megelőző kampány során kiderül, milyen színekben folytatják a politizálást.

(parameter/TASR)