Remišová szerint az állam hibájából 600 millió euró uniós támogatástól estünk el

2020. május 12. - 07:35 | Belföld

Szlovákia az uniós támogatások kihasználása terén az EU három legrosszabbul teljesítő országa közé tartozik. További súlyos probléma, hogy a brüsszeli ellenőrzések és a támogatások kifizetésének korrekciója után Szlovákiának a legutóbbi, 2007–2013-as programidőszakban 997 millió eurót kellett visszafizetnie, ebből 599 milliót az állam hibájából. Minderről Veronika Remišová (Za ľudí), a beruházásokért és digitalizálásért felelős miniszterelnök-helyettes számolt be hétfőn. A 2014-2020-as időszakban az EU 81 millió euró átfizetését utasította el.

Remišová szerint az állam hibájából 600 millió euró uniós támogatástól estünk el
Fotó: TASR

Az uniós támogatások lehívását Remišová szerint a bürokrácia és a pályázati felhívásokat jellemző hibák nehezítik. Előfordul például, hogy a kérvény benyújtása és a támogatás lehívása között 680 nap telik el. Egyben felhívta a figyelmet, hogy az aktuális programidőszakban 150 millió euró nem került lehívásra. A 13,8 milliárd eurós csomagnak Szlovákia eddig csak a 32 százalékát hívta le.

Remišová a kormány elé terjesztett egy törvénymódosítást az európai strukturális és beruházási alapok forrásainak felhasználásáról, melynek értelmében egyszerűsödnének a pályázatok kiírásának és esetleges módosításának feltételei. Emellett könnyítenék a hivatali ügyintézést a vissza nem térítendő támogatások nyújtására vonatkozó szerződések esetében is.

Richard Raši (Smer-SD) beruházásokért és informatizációért felelős korábbi miniszterelnök-helyettes azt mondta, Remišová a korábbi, 2013-ban lezárult időszak korrekcióit bírálta, de arról nem beszélt, hogy mennyi hiba merült fel 2010 és 2012 között, Iveta Radičová kormánya idején. „Világossá kell tenni, hogy a korrekciók nem jelentik azt, hogy a pénzt automatikusan vissza kell utalni Brüsszelbe, mert a programidőszak végéig más projektekre is felhasználható az összeg" - mondta Raši. Elmondása szerint azért is történtek korrekciók, mert előfordult, hogy a Közbeszerzési Hivatal először jóváhagyta a projekteket, és később, az ellenőrzés során kijelentette, hogy törvénysértés történhetett. „Ha az oktatás területén nem lennének problémák az uniós alapok felhasználásával, akkor azon a szinten lennénk, ahol a többi ország" - mondta Raši.


(TASR)