Remišová szerint csipkedni kell magunkat, különben elvesztünk 109 millió eurót!

2020. október 12. - 14:42 | Belföld

Októbertől a beruházási, regionális fejlesztési és informatizációs minisztérium alá került az Integrált Regionális Operációs Program (IROP) kezelése, Veronika Remišová (Za ľudí) pedig jelezte, hogy a program keretén belül az év végéig fel kell használni 109 millió eurót, különben lemondhatunk erről a forrásról.

Remišová szerint csipkedni kell magunkat, különben elvesztünk 109 millió eurót!
Veronika Remišová (Fotó: TASR)

Remišová sajtótájékoztatón közölte, hogy az IROP keretén belül lehet felújítani másod- és harmadosztályú utakat, építeni bicikliutakat, közösségi központokat, támogatni kórházakat, óvodákat és a zöld infrastruktúrát. Ezen operációs program keretén belül Szlovákia 1,7 milliárd eurót hívhat le összesen, ebből 1,25 milliárd még rendelkezésre áll, de 109 milliót az év végéig kell felhasználni.

A miniszter kifejtette, hogy az IROP az egyik legrosszabbul menedzselt program volt eddig, melynek keretén belül egy nagyon bonyolult struktúrát alkalmaztak a támogatások lehívására, aminek az egyik eredménye az egyik leghosszabb időtartam a támogatási kérvények benyújtásától a döntésig. Példaként említette, hogy a kultúra területén ez elérte az 1320 napot, az utak és bicikliutak építésénél a 470 napot, az egészségügyben pedig a 360 napot. Véleménye szerint nagyon hosszú ideig tartanak a közbeszerzések és azok ellenőrzése. Pillanatnyilag is mintegy 430 közbeszerzés ellenőrzése van folyamatban.

A folyamat egyszerűsítése érdekében 40 különböző intézkedést szeretnének bevezetni, amelyek a közbeszerzést, a szakmai értékelést és a kiadások igazolását érintik. Bevezetik az operációs program válságmenedzselését, egyszerűsítik az útmutatókat a közbeszerzéshez, az igazolások, bevezetik az otthonról történő szakmai értékelést, a formanyomtatványokat, és egyszerűsítik az adminisztratívát. Remišová szerint az igazolások egyszerűsítésével 30%-nyi időt spórolnak az igénylő számára.

Azt is elmondta, hogy az irányító szerv részéről folytatott ellenőrzések eddig 3-4 hónapot is igénybe vettek. Ezt követően azonban egy ellenőrzést fognak bevezetni, ami által hat hónapot szeretnének megspórolni.

A miniszter szerint a bürokrácia csökkentésével 3-6 hónappal rövidülhetnek a közbeszerzési folyamatok. Ez ugyan pillanatnyilag csak az IROP-ot érinti, Remišová szerint azonban az elkövetkezendő hetekben egy nagyobb egyszerűsítő csomaggal készülnek, amely az euróalapok merítését illeti a következő programidőszakban.

(TASR)