Remišová szerint napi 20 ezer embertől kellene mintát venni, Matovič elutasítja, hogy nem tesztelünk eleget

2020. szeptember 29. - 09:38 | Belföld

Minden energiánkat arra kell fordítanunk, hogy napi 20 ezerre emeljük a koronavírusra tesztelt személyek számát – jelentette ki Veronika Remišová (Za ľudí) befektetési, régiófejlesztési és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes.

Remišová szerint napi 20 ezer embertől kellene mintát venni, Matovič elutasítja, hogy nem tesztelünk eleget
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Ez volt Remišová egyik javaslata az öt közül, amit előterjeszt a központi válságstáb hétfői ülésén – tájékoztatta a TASR-t a Za ľudí sajtóosztálya.

Remišová elsősorban az egészségügyi dolgozók, továbbá a szociális ellátásban és az oktatásügyben dolgozók rendszeres tesztelését javasolja, valamint mobil mintavételi pontok létrehozását a járványgócokban.

„A közmédiának átfogó felvilágosító kampányt kell indítania a megelőzéssel és az emberek felelős viselkedésével kapcsolatban” - jelentette ki Remišová, hozzátéve, hogy ő személyesen minden további óvintézkedést támogatni fog, amivel megfékezhető a koronavírus-járvány.

A miniszterelnök-helyettes szükségesnek tartja az egészségügyi minisztérium telefonos központja kapacitásainak bővítését is a fertőzöttek kontaktszemélyeinek gyorsabb felkutatása céljából.

A központi válságstáb ülése után Ján Mikas tiszti főorvos arról tájékoztatott, hogy igyekezni fognak emelni a napi koronavírustesztek számát, Igor Matovič miniszterelnök azonban hozzátette, egyelőre Szlovákia nem került olyan helyzetbe, hogy nem tudták kivizsgálni az összes napi mintavételt.

A kormányfő szerint hazugság, hogy Szlovákia nem győzi tesztelni az embereket. "Egyszer sem értük el a tesztelések maximális kapacitását" - jegyezte meg, majd hozzátette, a mintavételi helyekkel sincs probléma, elég mintát tudnak venni.

A Közegészségügyi Intézetben várhatóan kedden tárgyalnak a magán laboratóriumok képviselőivel arról, hogy miként növelhetnék a tesztek számát.

"Természetesen érkeznek más javaslatok is a tesztelésre, ilyenek például az antigén gyorstesztek. Itt is keressük a módját, hogyan növelhetnénk a tesztelések számát" - tette hozzá Mikas.


(TASR/parameter)