Remišová szerint nincs rendben, hogy az OĽaNO csak úgy osztogatja a járási hivatalok vezető posztjait

2020. június 9. - 16:42 | Belföld

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes úgy véli, nem transzparens eljárás az, ahogy az OĽaNO ki akarja cserélni a járási hivatalok elöljáróit.

Remišová szerint nincs rendben, hogy az OĽaNO csak úgy osztogatja a járási hivatalok vezető posztjait
Veronika Remišová beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes (Fotó: TASR)

Remišová szerint Matovičék úgy kezelik ezt a témát, mintha a pártjuk belügye volna.

A koalíciós partnerek hétfői egyeztetésen szóba is került ez a kérdéskör, de a miniszterelnök kedden leszögezte, hogy nem változtat a témához való hozzáállásán.

"Egy valamiféle belső pártszisztémát nem nevezhetünk nyilvános, nyitott, transzparens versenypályázatnak"

- nyilatkozta kedden Veronika Remišová. Szerinte a járási hivatalok elöljáróit egy olyan átlátható versenypályázat keretében kéne meghallgatni, mint amilyen például az alkotmánybíró-jelöltek esetében működik - ezek része a nyilvános meghallgatás is. A miniszterelnök-helyettes szerinte továbbá teljesen elfogadhatatlan az, hogy a pártpolitika bármilyen szinten beleszóljon abba, kik vezessék a járási közhivatalokat.

Igor Matovič kormányfő nemrég úgy nyilatkozott, hogy a 72 járási elöljáró leváltására úgy tekint, mint az állami szféra megtisztítására. Álláspontja szerint a járási elöljáróknak a belügyminiszter meghosszabbított kezének kell lenniük, miközben beosztottjaiknak apolitikus szakembereknek kell maradniuk.

(TASR)