Remišová vagy Kollár - Kiska után új elnöke lesz a Za ľudí-nak

2020. augusztus 8. - 08:48 | Belföld

Szombaton új elnököt választ a Za ľudí. Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, a párt alelnöke, valamint Miroslav Kollár parlamenti képviselő, az elnökség tagja indul a posztért. A jelenlegi elnök, alapító, Andrej Kiska már előre jelezte, hogy nem indul a posztért.

Remišová vagy Kollár - Kiska után új elnöke lesz a Za ľudí-nak
Veronika Remišová (Archív felvétel) - TASR

A párt kongresszusa 10 órakor veszi kezdetét Trenčianske Teplicén. Előként Andrej Kiska mond beszédet.

A kongresszusra mintegy 90 delegált kapott meghívót, akiket a párt 60 járási kongresszusa választott ki. A küldöttek között van a párt elnökségének 20 tagja is. Vendégként vesz részt további, mintegy 100 párttag, valamint azok a szakemberek, akikkel a párt együttműködik.

Juraj Šeliga, a párt és a parlament alelnöke korábban ugyancsak mérlegelte az indulást, de a napokban bejelentette, hogy nem indul a posztért, ellenben Kollárt támogatja.

Remišovát és Kollárt is több járási szervezet képviselői támogatták. Remišová helyettesíti Kiskát, mert a pártelnök egészségi problémái miatt a parlamenti választás után visszavonult a politikából. A volt államfő a járási közgyűlések előtt támogatta a sajtóban Remišová elnökké választását. Ezzel meglepett néhány párttisztviselőt, akik „koronázásnak” tekintették a dolgot, és felhívták a figyelmet, hogy a választásnak szabadnak kell lennie.

Remišová közölte, értékeli Kiska támogatását, és az a célja, hogy a régióknak erős képviseletük legyen a pártban. Kollár szerint eljött az idő, hogy több elképzelést is előterjesszenek, és a Za ľudí a politikai paletta stabil szereplőjévé váljon.

(TASR)