Remišová visszautasítja a minisztériuma költöztetésével kapcsolatos bírálatot

2022. augusztus 4. - 20:54 | Belföld

A befektetési, régiófejlesztési és informatizációért felelős minisztérium (MIRRI) új székhelyének kiválasztása a lehető legnagyobb átláthatóság és ellenőrizhetőség mellett zajlott, és megtakarítást jelent a tárcának – reagált a közösségi hálón Veronika Remišová (Za ľudí) befektetési, régiófejlesztési és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes elődje, Richard Raši (Hlas-SD) bírálatára.

Remišová visszautasítja a minisztériuma költöztetésével kapcsolatos bírálatot
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„A minisztérium átköltöztetésével kapcsolatban az az igazság, hogy a Raši és Pellegrini minisztersége idején kötött bérleti szerződésekhez képest tíz év alatt több mint 7,4 millió eurót takarít meg a tárca”

– szögezte le Remišová. Szerinte a kiválasztás folyamata maximális mértékben átlátható volt, jóváhagyta a Pénzért értéket intézet is, a bírálóbizottságba pedig meghívták az Állítsuk meg a korrupciót alapítványt, amely szintén pozitív elbírálást adott.

„Ennek köszönhetően a MIRRI jelentős összeget takarít meg az államkasszának. Egy minisztérium átköltöztetése nem annyiból áll, mint áthelyezni egy kis szoláriumot. A minisztérium teljesítette a gazdaságosságra és a hatékonyságra vonatkozó feltételeket is, a kormány pedig jóváhagyta az erről szóló jelentést”

– tette hozzá.

Remišová megjegyezte, a számítógépes adatközpont is költözik, magánkézben levő ingatlanból állami céghez, szerinte ezzel 40 millió eurót takarítanak meg az eredeti elképzelésekkel szemben, amelyek még Raši nevéhez fűződtek. Raši csütörtöki sajtótájékoztatóján megkérdőjelezte a minisztérium költözésének átláthatóságát. Azt állítja, a bérleti feltételeket csak egyetlen developer csoport teljesíthette. Szerinte a kibérelt terület jóval nagyobb a szükségesnél, és végső soron nem is lesz olcsóbb.

TASR