Remišováék és Kollárék nem hagyják cserben Matovičot, SaS-Hlas összefogást emlegetnek

2022. szeptember 26. - 16:13 | Belföld

A Za ľudí és a Sme rodina koalíciós pártok nem támogatják Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter leváltását – nyilatkozta Veronika Remišová (Za ľudí) és Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter. A pénzügyminiszter leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülésre szerdán kerülhet sor.

Remišováék és Kollárék nem hagyják cserben Matovičot, SaS-Hlas összefogást emlegetnek
Fotó: TASR

Krajniak kijelentette, hogy nem támogatják egy kormánytag leváltását, mivel ők maguk is a koalíció részei. „Bízom benne, hogy ebben az esetben gyorsan lecseng ez a politikai csatározás” – mondta, majd hozzátette, hogy a parlamentnek inkább az embereket érintő segítséggel kellene foglalkoznia.

Remišová szerint a Za ľudí sosem támogatta koalíciós tag leváltását. Egyúttal bírálta az SaS-t, miszerint az aláírásgyűjtésben összefogott a Hlas-SD-vel. „Semmilyen ellenszenv nem ér meg egy ilyen összefogást” – mondta.

Matovič leváltását az SaS kezdeményezte, 32 parlamenti képviselő támogatta aláírásával az indítványt, a liberális párt képviselőin kívül Miroslav Kollár és Tomáš Valášek (mindkettő független), valamint a Hlas-SD kilenc képviselője. Időközben a Smer is jelezte, hogy támogatja a pénzügyminiszter leváltását.

Matovič azzal reagált a leváltási kezdeményezésre, hogy az SaS összefogott a maffiával. Szerinte a lépés azt mutatja, hogy a választás után az SaS „mindenféle szégyenérzet nélkül csatlakozik a smeresekhez”, vagy a Hlas-SD-hez. Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője szerint az SaS bosszújáról van szó.


TASR/para