Remišovának nem tetszik, hogy Matovič a hadsereggel ellenőriztetné az embereket

2020. április 6. - 07:41 | Belföld

Igor Matovič kormányfő vasárnap ismertette, hogy hétfőn javasolni fogja a kormányának, hogy április 8-tól 13-ikáig, vagyis szerdától húsvéthétfőig kijárási tilalmat vezetnének be az egész országban, amivel korlátoznák az emberek mozgását, hogy a húsvéti ünnepek miatt ne utazzák be a fél országot.

Remišovának nem tetszik, hogy Matovič a hadsereggel ellenőriztetné az embereket

A kijárási tilalom azt jelenti, hogy utazni csak munkavégzés, bevásárlás vagy gyógyszertár, valamint orvoslátogatás miatt lehetne, emellett ki lehetne menni a természetbe, de csak a lakhelyünk szerinti járásban, elmehetünk továbbá rokonunk temetésére. Pozsonyban és Kassán, ahol a városon belül több járás is található, ez az intézkedés az egész városra lenne értendő.

Az intézkedés azért lépne érvénybe már szerdán reggel, hogy meggátolják azokat, akik már csütörtökön útra kelnének.

Kérdés azonban, hogyan ellenőriznék és tartatnák be ezt az intézkedést. Igor Matovič vasárnap azt közölte, hétfőn beszélni akar erről a belügy- és honvédelmi miniszterrel, akik egyébként Roman Mikulec és Jaroslav Naď, szintén az OĽaNO jelöltjei, hogy álljon rendelkezésre az összes fegyveres egység.

"Ha a legfontosabb kivezető utakon és csomópontoknál jelen lennének, és ellenőriznék az intézkedés betartását" - fogalmazott.

Nem ért egyet ugyanakkor a hadsereg és a rendőrség ilyen célú bevetésével Veronika Remišová (Za ľudí) kormányalelnök. Úgy véli, éppen az volna a fontos, hogy az emberek önkéntes alapon vállalnák a szabad mozgásuk visszafogását.

"A polgárok és az állam között a bizalom magas fokának kell érvényesülnie, kiváltképp az intézkedések ilyen formájánál, ezért hibának tartom a repressziós intézkedések bevezetését és a rendőrség, illetve a hadsereg ilyen célú bevetését" - húzta alá.

Emlékeztetett, hogy a polgárok felelősségteljesen állnak a mostani helyzethez, és nem tartaná helyesnek, ha az aránytalanul szigorú intézkedésekkel zavar keletkezne ebben az együttműködésben az állam és a polgárai között, "mint az némely országokban tapasztalható".

Remišová úgy látja, hogy mivel fertőzésekkel még több hónapon keresztül találkozni fogunk, a fennálló helyzetet csak akkor tudjuk orvosolni, ha a polgárok saját akaratukból, saját kezdeményezésükből vesznek részt a korlátozások betartásában.

Egyetért a felhívással, hogy az emberek lehetőleg ne utazzanak húsvétkor. "Helyesnek tartom, hogy a szakemberek felhívják az emberek figyelmét, hogy ne látogassák meg rokonaikat a húsvéti ünnepek alatt, különösen az időseket, mivel nagyobb tömegek mozgása növeli a koronavírus-fertőzés terjedésének kockázatát" - szögezte le. A legfontosabbnak a higiéniai előírások következetes betartását és a szociális kontaktusok számának csökkentését tartja, amit viszont az állam nem igazán vagy csak nagyon nehezen tud ellenőrizni. A Za ľudí támogatja szintén a tesztek számának növelését és a karantén következetes betartatását a fertőzöttek vagy potenciális fertőzöttek esetében.

Boris Kollár (Sme rodina) vasárnap a TA3 politikai vitaműsorában már megemlítette, hogy nagyon megfontolná a kijárási korlátozás bevezetését, Richard Sulík (SaS) pedig hétfőre ígért ez ügyben állásfoglalást.

(Denník N)