Rendelettel szabályozzák az erotikus szalonok és boltok működését Nagymegyeren

2022. május 21. - 09:02 | Régió

A nagymegyeri képviselő-testület egyhangúlag elfogadta azt az általánosan kötelező érvényű rendeletet, amely az erotikus szalonok és masszázsszalonok, valamint erotikus segédeszközöket vagy egyéb hasonló célú árut értékesítő üzletek működését szabályozza. Egy már működő erotikus masszázsszalonnal szembeni panaszok hívták életre a rendeletet, visszamenőlegesen rá viszont ez már nem érvényesíthető.

Rendelettel szabályozzák az erotikus szalonok és boltok működését Nagymegyeren
Holényi Gergő (Fotók: Cséfalvay Á. András) - További felvételekért kattints!

Történt ugyanis, hogy néhány hónappal ezelőtt egy tantrikus, azaz tulajdonképpen erotikus masszázst kínáló szalon nyílt egy korábbi panzió helyén a Nagymegyer határában fekvő Izsapi utcában. A polgármester, Holényi Gergő korábban elmondta, hogy egy egyszerű masszázsszalon működésére kaptak engedélyt, ám az ott élő lakosok szerint nem más működik a szomszédjukban, mint egy kupleráj. Némely lakos szerint az üzemeltetők nyíltan provokálnak, burkoltan fenyegetőznek is az utcában, az oda érkező idegen autók pedig száguldoznak. Az akut helyzetek csillapítását nehezíti az a körülmény is, hogy az érintett utca magánterület, így a városi rendőrség hatásköre sem terjed ki rá. Korábbi megkeresésünkre a szalon üzemeltetője, Molnár Piroska tömören azt közölte, működésük során minden, a törvények által megszabott követelményt betartanak, és legálisan vannak nyitva.

Két hónappal azután, hogy ez a téma először felmerült a képviselő-testület ülésén, elkészült a városi rendelet hasonló szalonok és üzletek működéséről. Ebben definiálják az erotikus, illetve a tantrikus masszázst is. Utóbbit egy, a teljes testet érintő érzéki masszázsként írják le, mely orgazmus elérése nélkül, a szexuális energia teljes testre történő szétárasztása útján frissíti fel a szervezetet, hagyományos kelet-ázsiai technikák, reflexológiai és bioenergetikai ismeretek felhasználásával, gyakran zene, tánc kíséretében, aromaterápiás anyagok és olajok alkalmazásával.

A rendelet pedig tulajdonképpen azt szabályozza, hogy iskoláktól, iskolai intézményektől, gyermekotthontól vagy egyéb, gyermekekkel foglalkozó szociális intézménytől, diákszállótól, idősotthontól, illetve lakó- és családi házaktól milyen távolságban üzemelhetnek a hatálya alá eső egységek. Erotikus áruval foglalkozó üzleti egységre 200, erotikus szalonokra és erotikus masszázsszalonokra pedig 300 métert határoztak meg.

Ezeken kívül a rendelet csupán azt szögezi le, hogy tartózkodniuk kell az ilyen egységeknek attól hogy 18 évnél fiatalabb személyt engedjenek be, illetve ügyfeleik érkezésekor és távozásakor is biztosítaniuk a közrendet, illetve este 22 és reggel 6 óra között betartaniuk a csendrendeletet. Ez utóbbi nem jelenti, hogy ilyenkor nem tarthatnak nyitva.

A képviselő-testületen belül a rendelet elfogadását semmilyen vita nem övezte, mindenki egyhangúlag megszavazta. A kifüggesztését követő 15 nap elteltével, június 3-án léphet hatályba, ugyanakkor mint fentebb is írtuk, a már működő egységeken nem kérhető számon.

(SzT)