Rendezi a sorait a belügy, miután Kočnert felmentették a Kuciak-gyilkosság ügyében

2020. szeptember 7. - 15:30 | Belföld

Peter Juhás nyomozó kijelentette, az ügyész rendelkezésére áll Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében. Ha megállapodás születik az ügyésszel a Kuciak-nyomozócsoport újraszervezéséről, Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszternek nem lenne kifogása ez ellen – ezt hétfőn mondta a sajtónak.

Rendezi a sorait a belügy, miután Kočnert felmentették a Kuciak-gyilkosság ügyében
Roman Mikulec (Fotó: TASR)

„Azonnal felvettük a kapcsolatot az ügyésszel, és egyeztetünk a következő lépésekről" - mondta Mikulec. Hozzátette: mindent megtesznek, hogy előmozdítsák az ügyet. A miniszter azzal kapcsolatban nem nyilatkozott, hogy korai-e volt-e vagy sem a Kuciak-csoport feloszlatása. „Ma már egészen máshol tart az ügy" - mondta, hozzátéve, hogy csak az aktuális helyzetre tudnak reagálni. A gyilkossági ügyben folytatott nyomozás eredményeként felmerült ügyekkel a Köd és az Újságíró munkacsoportok foglalkozik.

Peter Kovařík ideiglenesen megbízott országos rendőrparancsnok már a Kuciak-gyilkosság ügyében meghozott felmentő ítéletek másnapján hangot adott nemtetszésének, hogy a nyomozócsoportot az akkori országos rendőrkapitány, Milan Lučanský és Denisa Saková (Smer/Hlas) korábbi belügyminiszter már tavaly októberben feloszlatták, amikor a per kezdődött. Kovařík jelezte, a Kuciak-ügy prioritás.

Lučanský korábbi döntése kapcsán azzal védekezett, hogy a nyomozóknak a vádemelési javaslat megtétele után már nincs feladatuk, ugyanis a bíróságon a sor.

A múlt héten a bazini Speciális Büntetőbíróság szenátusa felmentette Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának vádja alól Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát. Szabó Tamást bűnösnek találta és 25 év börtönre ítélte a bíróság. Az ítélet nem jogerős, és az ügy a Legfelsőbb Bírósághoz került.

TASR