Rendezvények és kezdeményezések a magyar népművészet jegyében Komáromban

2022. március 8. - 14:28 | Kultúra

Sajtótájékoztatót tartott hétfőn Lakatos Róbert, az észak-komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója, Horváth László, a Fonó Budai Zeneház igazgatója, Gálik Gábor a Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete elnöke és Keszegh Béla, Komárom város polgármestere a magyar népművészet jegyében tervezett rendezvényekről.

Rendezvények és kezdeményezések a magyar népművészet jegyében Komáromban

„Minden adott ahhoz, hogy Komárom a szlovákiai magyar táncházmozgalom Mekkája legyen" – hangsúlyozta a rendezvényeket és kezdeményezéseket beharangozó sajtótájékoztatón Lakatos Róbert direktor.

Lakatos Róbert elmondta, hogy az Egressy Béni Városi Művelődési Központ programjában idén hangsúlyos szerepet kap a magyar népzenei- és néptánckincsek bemutatása és népszerűsítése. A művelődési központ kiemelt partnereként tekint a Gálik Gábor vezette Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesületére, amely március 6-án áthelyezte a székhelyét és központi irodáját Dunaszerdahelyről Komáromba, a VMK főépületébe.

A Táncfórum szakmai segédletével és az Egressy Béni VMK szervezése által május 7-én és 8-án nagyszabású, 700-800 néptáncost felvonultató táncháztalálkozóra kerül sor Komáromban. A Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó gyakorlatilag visszatér a Duna menti városba.

Gálik Gábor, a Táncfórum vezetője hangsúlyozta, Komáromban minden adott ahhoz, hogy a magyar folklórmozgalom egyik központjává váljon a város: „Az Egressy VMK csapata ütőképes és rátermett emberekből áll, a vezetőség elkötelezett a folklór iránt, az igazgató maga az egyik legelismertebb művelője brácsaművészként az autentikus népzenének. Sikerrel működik itt a feleségem és jómagam vezetésével a Komárom Táncműhely és a Komárom Táncegyüttes is – generációknak tanítunk néptáncot, generációk művelik újra Komáromban rendszeresen a folklórt. Minden adott ahhoz is, hogy a Táncfórum itt sikerrel fejthesse ki a tevékenységét, így nem volt kérdés, hogy élünk-e a költözés lehetőségével. Örömmel dolgozunk itt.”

Azon túl, hogy a 2022. május 7-én és 8-án sorra kerülő táncháztalálkozó több száz táncost és több tucat csoportot mozgat majd meg Komárom központjában, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is bemutatja itt Kalotaszeg című műsorát.

Horváth László a Fonó Budai Zeneműhely képviseletében jelent meg a sajtóeseményen. Elmondta, a komáromi művelődési házat vezető Lakatos Róberttel több évtizedes baráti kapcsolatot ápol, ami a szakmai együttműködésüknek is komoly lendületet ad. Egy sikeres INTERREG-es pályázatnak köszönhető április 27-én sorra kerül A zene szárnyán címet viselő gálaest, mely keretében az Egressy VMK színpadján muzsikál majd Lajkó Félix, az Esszencia zenekar, Zimber Ferenc és Szabó Dániel.

A két direktor azt is elmondta, nemcsak a kulturális paletta gazdagodik a közös pályázati siker által, hanem az eszközellátottság is. A komáromi kulturális rendezvényeket ezentúl nagy teljesítményű, korszerű projektor, mobil nézőtér és mobil színpad teszi sokoldalúbbá.

Keszegh Béla polgármester elmondta, a fenntartó képviselőjeként nagy megelégedéssel tekint az Egressy Béni Városi Művelődési Központ munkájára. Úgy véli, az az önkormányzat kötelessége, hogy a VMK által felvállalt kulturális misszióhoz megfelelő hátteret, kiváló körülményeket biztosítson: „Nemrég megújult a VMK melletti tér, de dolgozunk a Tiszti pavilon udvarában is, ahol az amfiteátrum nézőtere kap új, korszerű külsőt. További célunk az, hogy a város legimpozánsabb termének a színpadját, a Tiszti pavilon dísztermének a pódiumát is felújítsuk.”

Az 50 éves magyar táncházmozgalom jegyében megvalósulókomáromi rendezvények listája:

Március 27. – Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat produkciója Kerekutca címmel

Március 28. – az Ifjú Szívek gyermekműsora és nevelőkoncertjei

Március 30. – Mindenek szerelme címmel a Jászság Népi Együttes, Pál István Szalonna és Bandája, Ferenczi György és az Első Pesti Rackák koncertje/műsora

Április 27. – A zene szárnyán című gálaest Lajkó Félixszel, az Esszencia zenekarral, Zimber Ferenccel és Szabó Dániellel

Május 6.-7. – Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó

Június 4. – a Duna Művészegyüttes műsora Gyertyaláng címmel

Június 11. – Csoóri Sándor Fesztivál

Szeptember 30. – 1. Felvidéki Népzenész Találkozó

November 17-20. – Fonográf Fesztivál


(-)