Rendhagyó közúti ellenőrzés, tökös menyasszony és felnyársalt fánkok - feje tetejére állt a világ Kis- és Nagybudafán (FOTÓK)

2024. február 11. - 20:00 | Régió

Útra kelt a talmi lakodalmas szombaton az Egyházgelléhez tartozó Kis- és Nagybudafán, hogy gondoskodjanak a tél méltó elűzéséről.

Rendhagyó közúti ellenőrzés, tökös menyasszony és felnyársalt fánkok - feje tetejére állt a világ Kis- és Nagybudafán (FOTÓK)
Fotók: Cséfalvay Á. András (További képekért kattints a fotóra!)

A tavasz közeledtével több csallóközi településen is megrendezik a hagyományos farsangi dőrejárást. A térségben elterjedt népszokás gyökerei egészen az ókorba nyúlnak vissza, amikor az emberek a tél és a sötétség miatti félelmüket evészettel, ivászattal, mulatozással próbálták legyőzni.

Kis- és Nagybudafán már többéves hagyománya van a dőrejárásnak, amely idén is hamisítatlan hangulatot varázsolt a községbe. A télűző farsangi tradíció pótolhatatlan szereplője a vőlegényen és a „tökös” menyasszony, a medve, a pék és persze a rendőr, aki ezúttal is rendhagyó közúti ellenőrzést tartott a faluban.

A helyiek lelkesen fogadták a flúgos lakodalmi menetet, utcáról utcára rengeteg finomsággal várták őket. A dőréket nemcsak jókedv, hanem élő zene is kísérte útjukon. A rendhagyó ceremónia a Dőre-Levente téren zárult a délutáni órákban.

Kapcsolódó cikk:

Jubileumi dőrejárással űzték el a telet Nagyabonyban és Hodosban (KÉPGALÉRIA)

(parameter)