Rendkívül kedvezően alakul a járványhelyzet Szlovákiában

2021. május 26. - 17:49 | Belföld

A szlovákiai járványhelyzet az elmúlt napokban is jelentős mértékben javult.

Rendkívül kedvezően alakul a járványhelyzet Szlovákiában
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A COVID-19 betegséggel kórházban kezelt páciensek száma 600 alá csökkent, a csökkenés üteme mérsékelten felgyorsult. Ezzel már rövidesen beleférünk a fertőző osztályok standard kapacitásába. Erről szerdai sajtótájékoztatóján számolt be Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) igazgatója.

Csökkent a mesterséges invazív lélegeztetésre szoruló páciensek száma is, 90-ről 63-ra.

Már több mint 1,6 millió személy van az országban, akik megkapták a koronavírus elleni védőoltás legalább első adagját, ami a 16 év feletti korosztály 34 százalékát teszi ki. A 70 év feletti lakosság 65 százaléka van beoltva. 774 928-an vannak, akik már a második adagot is megkapták az oltóanyagból.

A beoltottsági arány az ország egyes részein változó. A legmagasabb nyugaton, Pozsonyban és környékén eléri a 40 százalékot. Vannak azonban olyan járások is, ahol mindössze 16 százalékot az oltottsági arány.

Mišík szerint azonban egyre több új érdeklődő regisztrál a váróterembe, keleten azonban jelentősen alacsonyabb az oltásra várók száma.

Az egyre kedvezőbb járványhelyzetnek köszönhetően több járásban is enyhíthetnek a járványügyi intézkedéseken. Jelentősen nő a sárga besorolásúk száma, jelenleg két ilyen járás van, jövő héttől viszont már 24 lesz – többek közt a Dunaszerdahelyi és a Komáromi is ide lép át. A legtöbb járás (41) a narancssárga kategóriába tartozik majd. Részletek...


(TASR/para)